Το εκθεσιακό κέντρο της Helexpo στη Θεσσαλονίκη, όπου διοργανώνεται η ΔΕΘ, από ψηλά
Το εκθεσιακό κέντρο της Helexpo στη Θεσσαλονίκη, όπου διοργανώνεται η ΔΕΘ, από ψηλά
Πηγή Εικόνας: HELEXPO

Η αναγκαιότητα να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες του κράτους και της αυτοδιοίκησης, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος των δήμων και των περιφερειών, επισημάνθηκε στη διάρκεια συζήτησης που έγινε το μεσημέρι στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum και συγκεκριμένα σε πάνελ με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην Αυτοδιοίκηση – Αναγκαίες όσο ποτέ».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ,  υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, σημείωσε πως «οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες από την πραγματικότητα, τους καιρούς, την ίδια τη ζωή», επισήμανε πως θα «εξαντληθεί ο διάλογος με τα κόμματα» και πως σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) θα «ξεμπλέξουμε τις αρμοδιότητες».

Αναφέρθηκε ακόμη στις ενέργειες που έγιναν από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών κατά τη διάρκεια των 14 μηνών μετά τις εκλογές, όπως -για παράδειγμα- η μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τις Επιτροπές προκειμένου να λειτουργούν οι δήμοι και οι περιφέρειες και να επιλυθεί, όπως ανέφερε, το πρόβλημα κυβερνησιμότητας που δημιούργησε το σύστημα της απλής αναλογικής. Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης «Αντώνης Τρίτσης», την οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο φόρουμ είπε πως στην «Ελλάδα υπάρχει σημαντική υστέρηση των πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και πρόσθεσε: «Εμείς κάναμε μια τομή, αν και κυβερνήσαμε σε δύσκολους καιρούς την προηγούμενη περίοδο, με το πρόγραμμα “Φιλόδημος”. Η κυβέρνηση το σταμάτησε για να φέρει μια κοντινή μορφή, το “Αντ. Τρίτσης” και έμεινε η χώρα χωρίς πόρους όλο αυτό το δύσκολο διάστημα. Θα ήταν διαφορετική η εικόνα εάν δεν είχαμε το φρενάρισμα και το ξεκίνημα». Επίσης, ζήτησε απαντήσεις για το θέμα που προέκυψε με τις μάσκες στα σχολεία: «Τι έγινε; Φταίει κάποιος; Δεν φταίει κανείς, έγιναν όλα σωστά; Ποιος θα πληρώσει το κόστος;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για «αποστεωμένα» και «διακοσμητικά» δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια έκανε λόγο, από την πλευρά της, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, μετά τις αυξημένες αρμοδιότητες προς τις Επιτροπές, ενώ για το θέμα των μασκών ζήτησε να αναληφθούν ευθύνες. «H ευθύνη θα έπρεπε ήδη να αναληφθεί για να αποδείξει η κυβέρνηση ότι είναι εδώ για να δίνει λύσεις στα ζητήματα».

«Αναπτυξιακό εργαλείο» χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια της δικής του τοποθέτησης. «Μιλάνε πολλοί για την αυτοδιοίκηση χωρίς την ίδια», είπε χαρακτηριστικά και στάθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει τους τελευταίους μήνες με το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, οι περιφέρειες και οι δήμοι «απέδειξαν ότι μπορούν, τόσο στη διάρκεια της 10ετούς κρίσης όσο και στην πανδημία. Μπορούν να σχεδιάσουν έργα και προγράμματα διαφορετικά για κάθε περιοχή».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου, συμπλήρωσε πως το κράτος θα πρέπει να εμπιστευτεί την αυτοδιοίκηση, ενώ παράλληλα να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι, οι αρμοδιότητες και οι πόροι. Αναφορικά με το θέμα που δημιουργήθηκε τα τελευταία 24ωρα με τις μάσκες είπε πως η ΚΕΔΕ είχε την ευθύνη να «τρέξει» τον διαγωνισμό και «καμία ευθύνη για τη συρραφή των προδιαγραφών που ήρθαν μέσω του υπουργείου Εσωτερικών από την Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου υγείας. Αυτόν τον διαγωνισμό τρέξαμε με απόλυτη διαφάνεια. Οι παραλαβές ήταν απόλυτα σύμφωνες με τις προδιαγραφές που δόθηκαν και το πρόβλημα προέκυψε από κακή εκτίμηση των προδιαγραφών, για το οποίο θα πρέπει αυτοί που τις πήραν να δώσουν τις απαντήσεις».