Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ΗΠΑ παρείχαν σχεδόν τη μισή ποσότητα από τα 2.651.903 κυβικά μέτρα LNG που εισήγαγε η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2020. Οι προμήθειες σε LNG από τις ΗΠΑ σχεδόν τετραπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ταυτόχρονα, η συμμετοχή των ΗΠΑ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αυξάνεται, ενώ οι ενεργειακές υποδομές, η αποθήκευση ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν δυνατότητες για επιπλέον χρηματοδότηση και συνεργασία της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Δείτε τις κυριότερες αμερικανικές ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα:

  • Η επένδυση της ONEX στην Ελευσίνα και η προσφορά της Black Summit για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα στηρίξουν το στόχο της Ελλάδας, ώστε να αναδειχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Η αμερικανική DFC (International Development Finance Corporation) υποστηρίζει σθεναρά τα έργα αυτά.
  • Η 547 Energy, η πλατφόρμα ΑΠΕ της Quantum Energy Partners, συμμετείχε για τρίτη συνεχόμενη φορά σε δημοπρασία της ΡΑΕ, προσθέτοντας 107 MW δυναμικότητας αιολικής ενέργειας τον Ιούλιο. Φέρνει με αυτό τον τρόπο το συνολικό αριθμό έργων που της έχουν απονεμηθεί στα 8 με συνολική δυναμικότητα τα 390 MW.
  • National Energyμοχλεύει αμερικανικές χρηματοδοτικές ροές για την ανάπτυξη 270 MW σε project αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
  • Η General Electric έχει προμηθεύσει το σχετικό εξοπλισμό για το αιολικό πάρκο της Φωκίδας, το οποίο χρηματοδοτείται εν μέρει από τη Fortress Investment Group.
  • Η Blink ξεκίνησε πρόσφατα το επενδυτικό της σχέδιο στο χώρο της ηλεκτροκίνησης (φορτιστές κ.λπ.).
  • Η Tesla (κατασκευαστής, μεταξύ άλλων, ηλεκτρικών αυτοκινήτων) ανακοίνωσε πρόσφατα την επέκταση της παρουσίας της στην Ελλάδα.