Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τον υψηλότερο δυνατό τόνο και σε ημέρα με υψηλό συμβολισμό, η κυβέρνηση επιλέγει, ένα χρόνο σχεδόν μετά την ανάληψη της εξουσίας, να παρουσιάσει το τελικό της σχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020, που είναι Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πρωί – πρωί στις 09:00 π.μ.ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το Σχέδιο Μετάβασης της χώρας στην Ηλεκτροκίνηση, στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι. Η επιλογή της ημέρας και του συμβολισμού της είναι εμφανής, όπως αναμένεται να αναλύσει ο επικεφαλής της κυβέρνησης, δίνοντας το πολιτικό πλαίσιο, τον οραματικό στόχο και τις βασικές επιλογές.

Θυμίζουμε ότι το economix.gr κατέγραψε αναλυτικά αντεγκλήσεις και συμφέροντα που εμπλέκονται με την προώθηση της νέας τεχνολογίας στις μετακινήσεις.

Στη συνέχεια οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο της ηλεκτροκίνησης. Και μπορεί από τις διαρροές των Υπουργείων να αναμένει ο περισσότερος κόσμος να ακούσει για επιδοτήσεις, αλλά το νομοσχέδιο, όπως και το σχέδιο Μετάβασης, περιλαμβάνουν πολλά περισσότερα.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, η Ελλάδα υποστηρίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ότι ο ευρύτερος ευρωπαϊκός στόχος είναι, μέχρι το 2050, ο τομέας των μεταφορών να μειώσει τις εκπομπές κατά 60% και η κυκλοφορία στις πόλεις να γίνεται με αποκλειστική χρήση μη συμβατικών οχημάτων.

Έτσι, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προδιαγράφει έναν φιλόδοξο στόχο, δηλαδή ένα στα τρία αυτοκίνητα, που θα τίθενται σε κυκλοφορία το 2030, να είναι ηλεκτρικό.

Μεταξύ άλλων, το ΥΠΟΜΕ, βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να δοθούν κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των ΙΧ αυτοκινήτων. Παράλληλα, γίνεται προετοιμασία για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών φόρτισης κατά μήκους των αυτοκινητοδρόμων.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα διαμορφωθούν επίσης δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ενθαρρυνθεί η αντικατάσταση των ΤΑΞΙ με ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Ειδικά για τα ΤΑΞΙ μπορεί να δοθεί επιδότηση, προκειμένου να παρασχεθούν κίνητρα για την αγορά νέου ηλεκτρικού οχήματος και την απόσυρση από την κυκλοφορία του παλαιού.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική επικράτεια, το υπουργείο αναλαμβάνει την κατάρτιση και τήρηση του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, ώστε να υπάρχει συνεχής χαρτογράφηση των δυνατοτήτων και των εμπλεκόμενων στα θέματα ηλεκτροκίνησης, αλλά και η δυνατότητα παροχής στοιχείων στα συναρμόδια Υπουργεία για την εποπτεία και τον έλεγχο της αγοράς.
Ταυτόχρονα, μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου θα διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο για την ταξινόμηση των ηλεκτρικών οχημάτων κάθε τύπου, καθώς η τεχνολογία θα εξελίσσεται, θα μεταβάλλεται και οι ανάγκες θα αυξάνονται, όπως για παράδειγμα τα σημεία φόρτισης, οι χώροι στάθμευσης κ.λ.π.

Το υπουργείο θα προβεί επίσης σε ενέργειες για την προσαρμογή επαγγελμάτων στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των συνεργείων αυτοκινήτων.

Αντίστοιχη, είναι και η γραμμή του υπουργείου Περιβάλλοντος, δεδομένου ότι «θα υπάρξουν λοιπόν κίνητρα με ένα ειδικό πρόγραμμα», όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηδάκης, που στόχο θα έχουν «να βοηθήσουμε όλους όσοι θέλουν να πάρουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, να μπορούν να πάρουν με μία έκπτωση σε σχέση με τις τιμές της αγοράς.