αναψυχή άνθρωπος κυματισμός Λίμνη ψάρια
αναψυχή άνθρωπος κυματισμός Λίμνη ψάρια
Πηγή Εικόνας: https://pixnio.com/el/άνθρωποι/άνδρες/αναψυχής-αντανάκλαση-ψάρια-λίμνη-ο-ά#

Τι συμβαίνει με τα… ψάρια του γλυκού νερού, θα ερευνηθεί τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε το πράσινο φως ώστε να γίνουν ιχθυολογικές δειγματοληψίες.

Και αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, το ΥΠΕΝ δεν έχει δυνατότητα το ίδιο να ερευνήσει τους πληθυσμούς, τα είδη κλπ των ψαριών ούτε του γλυκού ούτε του αλμυρού νερού…

Έτσι το ΥΠΕΝ αναθέτει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων την έρευνα για τον πληθυσμό και τα είδη των ψαριών. Η χώρα έχει υποχρέωση να αναφέρει στην Κομισιόν συγκεκριμένα στοιχεία (η αδυναμία μας στο παρελθόν για αναφοράς στα προστατευόμενα είδη μας έχει οδηγήσει στο Ευρωδικαστήριο και μας έχει δημιουργήσει προβλήματα με τους κοινοτικούς) τόσο για τα ύδατα όσο και για τον πληθυσμό των ψαριών.

Καθώς ούτε το ΥΠΕΝ μπορεί ούτε υπάρχει άλλη κεντρική δομή (τουλάχιστον μέχρι να συγκροτηθεί ο ΟΦΥΠΕΚΑ…) όλες οι σχετικές έρευνες γίνονται με ανάθεση. Την οποία πληρώνουμε, αλλά αυτή είναι άλλη υπόθεση.

Σκοπός της έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – ορίζεται ρητά – είναι να συλλεχθούν ιχθυολογικά δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν στον προσδιορισμό της οικολογικής κατάστασης των ποταμών με βάση τις προδιαγραφές της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/20/ΕΚ.

Σημειώνουμε ωστόσο, ότι με βάση τις πληροφορίες μας και πρακτικές προηγούμενων ετών, δεν είναι η μόνη έρευνα που θα γίνει για το θέμα…

Και να θυμήσουμε εδώ και το οξύμωρο των αρμοδιοτήτων στο ΥΠΕΝ: παρότι ερευνώνται τα ψάρια στα ποτάμια και τις λίμνες και μάλιστα με ειδικό σκοπό την έκθεση για την ποιότητα των υδάτων, η αρμοδιότητα της αδειοδότησης βρίσκεται στη Γενική Διεύθυνση Δασών (που έχει όλη την άγρια ζωή…) και όχι στην υπηρεσία που ασχολείται με τα Ύδατα (την πρώην ΕΓΥ), η οποία πρέπει να κάνει τη δουλειά για την ποιότητα των υδάτων…

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, οι ερευνητικές εργασίες θα διενεργηθούν σε σταθμούς του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης, όπως αυτοί έχουν οριστεί από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε δύο διαφορετικές εποχές, άνοιξη και καλοκαίρι, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του σταθμού.

Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν ιχθυολογικές δειγματοληψίες σε ποταμούς της Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας, καθώς και σε νησιά του Ιονίου πελάγους. «Θα μελετηθεί η διασπορά και η αφθονία ειδών ιχθύων των εσωτερικών και μεταβατικών υδάτων της χώρας. Οι δειγματοληψίες των ιχθύων στα εσωτερικά ύδατα θα γίνονται με συσκευές ηλεκτραλιείας, ενώ στα μεταβατικά ύδατα θα γίνονται με απόχες και μικρούς γρίπους. Σε κάθε περίπτωση τα ψάρια θα συλλαμβάνονται, θα μετρώνται και θα απελευθερώνονται, ενώ αντιπροσωπευτικά δείγματα θα φωτογραφίζονται. σε κάποιες περιπτώσεις, πριν απελευθερωθεί το ψάρι ενδεχομένως να χρειαστεί να ληφθεί γενετικό υλικό (μικρό τμήμα πτερυγίου) για γενετική ανάλυση και διασταύρωση για τον προσδιορισμό του είδους σε περιπτώσεις που θα υπάρχουν αμφιβολίες. Ενδεχομένως σε τέτοιες περιπτώσεις ίσως να χρειαστεί να ληφθεί και να διατηρηθεί ολόκληρο το ψάρι, κυρίως σε περιπτώσεις νεαρών ιχθύδιων που δεν θα έχουν εμφανίσει ακόμη μορφολογικά χαρακτηριστικά ικανά για να διακριθούν» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στις δειγματοληψίες θα συμμετέχει το προσωπικό του εργαστηρίου Ζωολογίοας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως και ερευνητές, συνεργάτες, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Μετά το τέλος της έρευνας το εργαστήριο Ζωολογίας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οφείλει να αποστείλει στο ΥΠΕΝ και στις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αντίγραφο των αποτελεσμάτων της, για την ενημέρωσή μας και την περαιτέρω παρακολούθηση του θέματος αλλά και την αδειοδότησή του για το ίδιο θέμα στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άδεια εκδίδεται για το χρονικό διάστημα από Μάιο 2020 έως Μάιο του 2022 και είναι ανεξάρτητη από άδειες ή πιστοποιητικά, που τυχόν απαιτούνται από άλλες καθ΄ ύλη αρμόδιες κεντρικές ή περιφερειακές υπηρεσίες ή στρατιωτικές αρχές και τυχόν επιπλέον συμπληρωματικούς όρους τεθούν από αυτές.