Τέλος και οι σιωπηρές παρατάσεις του Κτηματολογίου
Τέλος και οι σιωπηρές παρατάσεις του Κτηματολογίου
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ευκαιρία μέχρι τον Ιούλιο έχουν οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να αποφύγουν τα κλιμακωτά πρόστιμα που θα ενεργοποιήσει Κτηματολόγιο και υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Η σιωπηρή… παράταση έως τα μέσα του καλοκαιριού, αφορά όσους πολίτες κατά την διαδικασία συλλογής δηλώσεων ήταν ασυνεπείς, παρά τις προθεσμίες που έδινε ξανά και ξανά ο Φορέας. Έτσι, όσοι επέδειξαν μεγάλη καθυστέρηση δεν αποκλείεται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, ενώ για τους υπόλοιπους τα πρόστιμα που θα πληρώσουν θα είναι ανάλογα του χρόνου που κατέθεσαν την αίτηση. 

Οι επιμέρους λεπτομέρειες για το ύψος των ποσών που θα κληθούν να καταβάλλουν, θα ενσωματωθούν στο χωραταξικό νομοσχέδιο που αναμένεται το επόμενο δίμηνο να κατατεθεί στη Βουλή. 

Πάντως, όπως εξηγεί στο economix.gr ο διευθυντής του Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης, θα υπάρξει ένας αλγόριθμος μέσω του οποίου θα συνδέονται οι αντικειμενικές αξίες των κατοικιών με την καθυστέρηση της υποβολής της αίτησης. «Ο Φορέας έχει δώσει πολλές ευκαιρίες στους πολίτες για να έχουν όλο τον διαθέσιμο χρόνο να συμμετάσχουν στην διαδικασία κτηματογράφησης και τώρα είναι η στιγμή να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Το Κτηματολόγιο πρέπει να ολοκληρωθεί, γιατί πέρα από ότι είναι ένα απαραίτητο εργαλείο, υπάρχουν και πιέσεις από την ΕΕ». 

Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στην πράξη καθώς η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα και η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του 2022, προκειμένου να μη χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι, οι πολίτες το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθουν αντιμέτωποι με χρηματικές κυρώσεις, ενώ οι πολύ ασυνεπείς δεν αποκλείεται να βάλουν το χέρι βαθιά στο τσέπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κλιμακωτά πρόστιμα προβλέπονται στο νόμο 2308/1995 που παραμένει ως σήμερα ανενεργός. 

Ειδικότερα, τα πρόστιμα θα είναι κλιμακούμενα ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης στο Κτηματολόγιο και της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Για την εξυπηρέτηση των πολιτών πλέον σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται το σύνολο των Γραφείων Κτηματογράφησης της χώρας προκειμένου να δεχθούν όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα την ιδιοκτησία τους.

Οι περιοχές με την μεγαλύτερη καθυστέρηση στην υποβολή δηλώσεων είναι:

– Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη: 36,26%

–  Λήμνος, Λέσβος: 28,79%.

– Σάμος, Χίος, Ικαρία: 46,50%.

– Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας: 44,19%.

– Λακωνίας: 44,9%.

– Κορινθίας, Αργολίδας: 44,88%.

– Μεσσηνίας: 52,8%.

– Ηλείας: 59,47%.

– Μαγνησίας/Σποράδες: 54,18%

– ν. Ιωαννίνων/Θεσπρωτίας: 43,8% και

– Δυτικής Αττικής/Νήσων Αττικής: 28,13%.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο «καλεί για τελευταία φορά τους πολίτες που είτε δεν έχουν δηλώσει καθόλου την ιδιοκτησία τους, είτε έχουν προχωρήσει σε δήλωση εμπρόθεσμης προσέλευσης και εκκρεμεί η οριστικοποίηση των δηλώσεών τους, να το πράξουν άμεσα». 

Σημειώνεται ότι πλέον η προσέλευση στα Γραφεία Κτηματογράφησης γίνεται αυστηρά κατόπιν ραντεβού και τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών. Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 210 6505600 ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr

Στα Γραφεία Κτηματογράφησης, σύμφωνα με τον Φορέα, τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας των πολιτών, όπως αυτά περιγράφονται λεπτομερώς στις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το τελευταίο διάστημα και λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, η κίνηση στα Γραφεία Κτηματογράφησης μειώθηκε αισθητά, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής δηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας.