Πλατεία, Θεσσαλονίκη
Πλατεία, Θεσσαλονίκη

Συνεδρίασε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Μπακογιάννης,  δήλωσε από την πλευρά του πως «σε αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία για τη χώρα μας και όλον τον κόσμο, έχουμε όλοι χρέος να προσφέρουμε απρόσκοπτα τις υπηρεσίες μας, κοιτάζοντας πλέον την επόμενη ημέρα. Σήμερα, στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ελήφθησαν αποφάσεις που στόχο έχουν να μην αποτελέσει – κατά το δυνατόν– ο κορωνοϊός τροχοπέδη στην συνέχιση της οικονομικής και οικοδομικής δραστηριότητας».

Οι αποφάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής

Ειδικότερα, πέραν της ομόφωνης απόφασης για την κατεδάφιση 450 κτιρίων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) έλαβε απόφαση για 7 επιπλέον θέματα. Συγκεκριμένα:

 • Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη για εσωτερικές διαρρυθμίσεις και λοιπές οικοδομικές εργασίες του ξενοδοχείου Electra Palace καθώς και η υπαγωγή των αυθαίρετων κατασκευών οι οποίες δεν επηρεάζουν τη µορφή του κτιρίου, ως τµήµα του  µετώπου επί της πλατείας Αριστοτέλους, λόγω θέσης και διάταξης, ενώ οι υπερβάσεις δεν αλλοιώνουν τα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του ακινήτου, αφού πραγματοποιήθηκαν για λειτουργικούς λόγους και δεν αποτελούν πρόχειρη ή ευτελή κατασκευή.

 • Εγκρίθηκε η μελέτη για επεμβάσεις στον  περιβάλλοντα χώρο του μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στον Δήμο Κηφισιάς και συγκεκριμένα η ανακατασκευή  της βασικής εισόδου, η δημιουργία  σύνθεσης καμπύλων στεγάστρων στην κεντρική αυλή για την παραμονή των επισκεπτών, η ανάδειξη  της κεντρικής λίμνης και

   

 • η δημιουργία κάθετων υδάτινων  στοιχείων εσωτερικά της περιτοίχισης, καθώς και η ανακαίνιση του χώρου του εστιατορίου του μουσείου.

   

 • Εγκρίθηκε η τροποποίηση της μελέτης του αρχιτεκτονικού σχεδίου του αεροσταθμού στο κεντρικό κτίριο του αεροδρομίου της Κέρκυρας

   

 • Οι υπόλοιπες 3 αποφάσεις αφορούν σε κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων στον Δήμο Αθηναίων και στον Δήμο Νέας Σμύρνης.