Καινούρια αυτοκίνητα προς πώληση
Καινούρια αυτοκίνητα προς πώληση
Πηγή Εικόνας: pixabay στο pexels

Τώρα που το αυτοκίνητό μας μένει για αρκετές μέρες ακινητοποιημένο, πρέπει να πραγματοποιήσουμε μια σειρά από ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να καθαριστεί εξωτερικά για να μη χαλάσει το χρώμα του από τη βρομιά και τις σκόνες. Η σκόνη και τα περιττώματα των πουλιών αποτελούν τον χειρότερο εχθρό του χρώματος, αφού φθείρουν το βερνίκι και αφήνουν θαμπές κηλίδες.

Αν μπορούμε, καλό είναι να βρούμε ένα κλειστό γκαράζ, αφού με αυτό τον τρόπο θα το προστατεύσουμε από ακραίες καιρικές συνθήκες. Εκτός αυτού, έτσι θα προστατευθεί καλύτερα από ενδεχόμενη κλοπή. Σε αυτό το σημείο καλό είναι το κλειστό γκαράζ να μην έχει υγρασία, που πιθανόν να προκαλέσει διάβρωση στο αμάξωμα.

Όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να μην το σταθμεύσουμε σε χωράφια ή πάνω από φρεάτια υπάρχει ο κίνδυνος των τρωκτικών που μπορεί να κάνουν μεγάλη ζημιά. Αν μπορείτε να βάλετε και μια κουκούλα τότε αυτό θα βοηθήσει. Ο κάτοχος θα πρέπει να διαλέξει και καλή, αδιάβροχη κουκούλα με εσωτερική επένδυση η οποία θα έχει προσαρμοσμένα σκοινιά για να μην φύγει όταν φυσάει δυνατός αέρας.

Κλείστε τους αεραγωγούς του συστήματος θέρμανσης/ψύξης για να απομονώσετε την καμπίνα από μικροοργανισμούς και σκόνη. Κάθε φορά που βάζετε σε λειτουργία το αυτοκίνητο, αφήστε να δουλέψει για μερικά λεπτά το air-condition και το καλοριφέρ για να λιπανθούν τα ελαστικά σωληνάκια και να μην ξεραθούν. Αυτό σε κάθε περίπτωση καλό είναι να γίνεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Όχι μόνο για τα διάφορα συστήματα του αυτοκινήτου, αλλά και για την μπαταρία.

Το ρεζερβουάρ καυσίμου θα πρέπει να είναι σχεδόν γεμάτο (άνω των ¾) ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μην ψάχνει ο ιδιοκτήτης για βενζινάδικο.

Τα ελαστικά χάνουν σιγά-σιγά μικρή ποσότητα αέρα, ακόμα και όταν το αυτοκίνητο είναι για καιρό ακινητοποιημένο. Αν σκοπεύετε να το αφήσετε σταθμευμένο για αρκετό διάστημα φουσκώστε τα περισσότερο από το κανονικό. Ποτέ μην τα αφήσετε με λίγο αέρα γιατί θα αρχίσουν να φθείρονται τα λινά στα πλαϊνά, ενώ παράλληλα θα «κάτσουν» στο σημείο που πατάνε στο δρόμο.

Τέλος, αφαιρέστε οτιδήποτε χρήσιμο ή πολύτιμης αξίας αντικείμενο βρίσκεται στην καμπίνα του. Έτσι ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο κλοπής και θραύσης κρυστάλλων.