Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη χρήση των υπολοίπων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, δηλαδή από το ΕΣΠΑ, για την άμεση οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων, εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών που περιόρισαν ή διέκοψαν τελείως της οικονομική δραστηριότητά τους λόγω των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων για τον κοροναϊό, ζητάει ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης με ερώτησή του πρός την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Ανδρουλάκης καλεί την Κομισιόν να παρουσιάσει, έγκαιρα, συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Την Παρασκευή 13 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του νέου κορωνοϊού COVID-19. Ανάμεσα στα μέτρα που πρότεινε είναι και η κινητοποίηση 37 δισ. ευρώ μέσω των διαρθρωτικών ταμείων για τη στήριξη των συστημάτων υγείας των κρατών μελών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

Η μακροχρόνια οικονομική κρίση και το πολύ αδύναμο τραπεζικό σύστημα της χώρας περιορίζουν σημαντικά τις δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ανταποκριθούν σε αυτό το τόσο δυσμενές περιβάλλον. Παράλληλα, το κράτος δεν διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα για να τονώσει την οικονομία και να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, οι οποίοι ήδη πλήττονται.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Θα μπορέσουν τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τα αδιάθετα χρήματα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τα Ταμεία Συνοχής για παροχή στήριξης εισοδήματος σε επιχειρήσεις, εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν σταματήσει ή περιορίσει τώρα και στο μέλλον κάθε οικονομική δραστηριότητα λόγω των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων;

Με την τουριστική βιομηχανία, που αποτελεί πάνω από το 10% του ελληνικού ΑΕΠ και από αυτήν εξαρτάται άμεσα το 15% των θέσεων εργασίας, τι ιδιαίτερα μέτρα θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης μείωσης του τουρισμού τους επόμενους μήνες;».