Περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε Χατζηδάκη: Λάθος οι σκέψεις για καύση σκουπιδιών στην Ελλάδα
Διαχείριση απορριμμάτων σε χωματερή
Περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε Χατζηδάκη: Λάθος οι σκέψεις για καύση σκουπιδιών στην Ελλάδα
Διαχείριση απορριμμάτων σε χωματερή
Πηγή Εικόνας: U.S. Air Force

Μεγαλώνει (ευτυχώς) η λίστα των περιοχών, σε όλη την Επικράτεια που δρομολογούν έργα στη διαχείριση απορριμμάτων με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Στην ολοένα και πολυπληθέστερη αυτή ομάδα περιοχών εντάχθηκε η Θήρα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του Economix.gr, το τοπικό δημοτικό συμβούλιο προωθεί την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος επεξεργασίας αστικών (ΟΕΔΑ) στερεών αποβλήτων.

Το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων περιλαμβάνει:

– την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.), που θα πραγματοποιεί την επεξεργασία σύμμεικτων υπολειμματικών απορριμμάτων, την κομποστοποίηση προδιαλεγμένων οργανικών και την επεξεργασία των ανακυκλώσιμων υλικών από προγράμματα χωριστής συλλογής

-την μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών και

-την υλοποίηση χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.), διάρκειας ζωής τα 20 έτη.

Η συνολική ετήσια δυναμικότητα της μονάδας ανέρχεται σε 27.226 τόνους, ενώ, ετησίως, αντιστοιχούν:

– 11.031 τόνοι / έτος σε υπολειμματικά σύμμεικτα αστικά απορρίμματα

– 3.180 τόνοι / έτος σε προδιαλεγμένα οργανικά και

-9.515 τόνοι / έτος σε προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμα υλικά

Επιπρόσθετα, στο χώρο της μονάδας που θα αποτελέσει μέρος του συνολικού έργου, θα πραγματοποιείται η επεξεργασία Ιλύος από Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.), με ετήσια δυναμικότητα που θα είναι της τάξης των 1.500 τόνων.

Ο προϋπολογισμός του έργου κυμαίνεται από 13 έως 15 εκατ. ευρώ, με το νησί να υπολογίζεται ότι παράγει, ετησίως, 20 χιλιάδες τόνους σκουπιδιών.

Βέβαια, το έργο έχει ακόμη δρόμο ωσότου να υλοποιηθεί, με το Δήμο Θήρας να προχωρεί στην υποβολή  της αίτησης υπαγωγής στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Σ.Δ.Ι.Τ. (Γ.Γ.Ι.Ε. & Σ.Δ.Ι.Τ.), ώστε το project να πάρει το «πράσινο φως» από τη Διϋπουργική  Επιτροπή  Σ.Δ.Ι.Τ. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι απαιτούνται τρία χρόνια μέχρι το έργο να τεθεί στη δοκιμαστική φάση λειτουργίας. Ο Δήμος πάντως, έχει, ήδη, υλοποιήσει τις απαιτούμενες μελέτες, με τον ιδιώτη να προβλέπεται ότι θα έχει την λειτουργία και συντήρηση της Ο.Ε.Δ.Α. διάστημα 25 ετών

Εγκαταλείπεται το σχέδιο για μονάδα από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες;

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο Σαντορίνης και το υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με αντικείμενο την κατασκευή μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων με δαπάνες της εταιρείας.

Στόχο ήταν η παραγωγή ενέργειας, καθώς και η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου του νησιού, αφότου ολοκληρωνόταν η έρευνα εντοπισμού του. Το φιλόδοξο εκείνο χρονοδιάγραμμα -του Ιανουαρίου 2018- προέβλεπε την προκήρυξη διαγωνισμού το 2019 και τηνλειτουργία της μονάδας ως το 2021.