Χατζηδάκης: Έρχονται επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για τον East Med
Παρέμβαση Κωστή Χατζηδάκη σε πάνελ του ΕΛΚ
Χατζηδάκης: Έρχονται επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για τον East Med
Παρέμβαση Κωστή Χατζηδάκη σε πάνελ του ΕΛΚ
Πηγή Εικόνας: wikimedia

Στον αγωγό East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο και από εκεί μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την τοποθέτησή του στο Athens Energy Dialogues, γνωστοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός επεσήμανε πως «η υπογραφή του αγωγού East Med δεν ήταν πολιτικού χαρακτήρα κίνηση» και επεσήμανε πως «θα συνοδευτεί από τις αντίστοιχες επιχειρηματικού και οικονομικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες για να προχωρήσει ο αγωγός».
Από εκεί και πέρα, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Ενέργειας έχει τρεις ξεκάθαρους άξονες στο πεδίο της ενέργειας και διευκρίνισε τις δράσεις που έχουν γίνει έως σήμερα και σκοπεύουν να ακολουθήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα στον ενεργειακό τομέα.

Ο πρώτος τομέας αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις όπου αποτελεί κρίσιμο άξονα, καθώς το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος καλείται να προχωρήσει στα δύο τρίτα των αποκρατικοποιήσεων που έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν για τη ΔΕΗ και την απελευθέρωση της ενέργειας, την αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ για την προσέλκυση επενδυτών στρατηγικού και θεσμικού χαρακτήρα και την περαιτέρω ιδιωτικοποίοηση του ΑΔΜΗΕ που, όπως είπε ο υπουργός, χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια για εκσυγχρονισμό και επενδύσεις. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ, με την αποκρατικοποίηση του 100% της εταιρείας, αλλά και την εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ. Σημειώνεται πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα προωθηθεί η εκκαθάριση εν λειτουργία και στη συνέχεια διαγωνισμός σε δύο πακέτα με έναν νέο επενδυτή (και για τα δύο) ο οποίος θα αναλάβει την επιχείρηση ελεύθερη βαρών, καθώς και στην παραχώρηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα σε συνεργασία και με το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο δεύτερος άξονας, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η πράσινη ενέργεια. Σε αυτόν τον τομέα, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης και στάθηκε ιδιαίτερα στη δέσμευση του πρωθυπουργού για απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ΑΠΕ κατά 35% στην τελική κατανάλωση, την ενεργειακή εξοικονόμηση του 38.5% έως το 2030 αλλά και τα νέα προγράμματα που αναμένεται εντός του 2020 για επιχειρήσεις, το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» και την τρίτη φάση του προγράμματος «Εξ’ Οικονομώ Κατ Οίκον». Τέλος, ο υπουργός διευκρίνισε ότι, στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ, όλες οι μονάδες θα κλείσουν έως το 2023 και θα παραμείνει ανοιχτή μόνο η Πτολεμαΐδα 5, που θα κλείσει το 2028.

Ο τρίτος άξονας αφορά την πολυδιάστατη διεθνή ενεργειακή πολιτική της Αθήνας. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ο East Med αποτελεί προτεραιότητα για την ενεργειακή πολιτική ενώ, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ για να μην παραμείνει η Κύπρος απομονωμένη σε επίπεδο ηλεκτρικής διασύνδεσης. Αναφέρθηκε δε, στη διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον IGB που υπεγράφη τον Οκτώβριο, τον αγωγό ΤΑΡ που έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα και εκκρεμεί να κλείσει το θέμα στην Ιταλία, τον πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη που, όχι μόνο στηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον κι άλλων επενδυτών. Τέλος, μίλησε για την εξόρυξη υδρογονανθράκων με σεβασμό στο περιβάλλον και το East Med Gas Forum που πλέον έχει μετατραπεί από απλή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας σε περιφερειακό φόρουμ συνεργασίας.