Ανοδική πορεία καταγράφει το τελευταίο ειδικά διάστημα η συλλογή δηλώσεων Κτηματολογίου, κάνοντας τόσο τον Φορέα, όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος να δηλώνουν ικανοποιημένοι και να αφήνουν για λίγο αργότερα – δηλαδή μετά το καλοκαίρι – την επιβολή προστίμων σε όσους δεν συμμετείχαν στην διαδικασία κτηματογράφησης για το υπόλοιπο 67% της χώρας.  

Ειδικότερα, τα συνολικά δικαιώματα που συλλέχθηκαν ανέρχονται σε 1.415.011. Μάλιστα, όλες οι περιοχές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον αρχικό στόχο του 50% (66,6%) ενώ η συλλογή δηλώσεων που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα αφορά σε περιοχές: δυτικής Αττικής και νησιών Αργοσαρωνικού που η προθεσμία εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου αλλά και σε Λέσβο και Λήμνο που καταληκτική ημερομηνία έχει ορισθεί στις 28 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικότερα, έως τις 15 Ιανουαρίου από τα συνολικά 13.838.802 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί 1.415.011 δηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, πρωτιά συμμετοχής έχουν οι Π.Ε. Δράμας και Ξάνθης των οποίων το ποσοστό συλλεχθέντων δικαιωμάτων ανέρχεται στο 100,03%, ακολουθούν η Π.Ε. Λασιθίου με 92,50%, η Π.Ε. Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου με 90,35% και 86,70% έχει η Π.Ε. Καστοριάς – Φλώρινας. 

Χαμηλά όμως παραμένουν τα ποσοστά σε κάποιες περιοχές. Πρόκειται για την Δυτική Αττική και Νήσων που έχουν 22,02% ωστόσο η διαδικασία ακόμα τρέχει αλλά και οι Π.Ε. Λήμνου και Λέσβου που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη και το ποσοστό ανέρχεται στο 19,60%.

Σύμφωνα με τον Φορέα, ο Μέσος Όρος μπορεί να φαίνεται ότι είναι 66.66%, ωστόσο είναι «παραπλανητικός» με την έννοια ότι εμπεριέχει και τις περιοχές που δεν έχουν λήξει ακόμα (Δυτ. Αττική, Επτάνησα, Λήμνο/Λέσβο), καθώς στις υπόλοιπες είναι πάνω από 70%. Ταυτόχρονα, σχεδόν 1 στις 5 δηλώσεις υποβλήθηκε ηλεκτρονικά (1.415.011 από τις 6.997.183).

Με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου πάντως, ένας τεράστιος όγκος γραφειοκρατίας θα εκλείψει. Θα υπάρξει πλήρης εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης γης και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες που αφορούν το ακίνητο του ή την περιοχή στην οποία θέλει να επενδύσει. Αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για την δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνεται η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και φυσικά τα όρια των οικοπέδων.

Σημειώνεται ότι το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Διευκολύνσεις πολιτών

– Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό, κλπ.

– Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου.

– Παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του παγίου τέλους με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.

– Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 210 6505600 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015 ή στην επίσημη ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr

Τρέχουν και οι αναρτήσεις 

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το Κτηματολόγιο δεδομένου ότι τρέχουν παράλληλα οι συλλογές δηλώσεων αλλά και οι αναρτήσεις για περιοχές που ολοκληρώθηκαν κατά το παρελθόν.

Την… σκυτάλη μετά την Αθήνα όπου θα ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου, πρόκειται να πάρουν οι εξής: 

20 Φεβρουαρίου: Κιλκίς και Λάρισα

20 Μαρτίου: Ημαθία και Θεσσαλονίκη 

20 Απριλίου: Αχαΐα, Ηλεία, Πιερία, Ανατολική Αττική

20 Μαΐου: Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Καρδίτσα 

20 Ιουνίου: Έβρος, Αχαΐα (υπόλοιπο)

Προανάρτηση

20 Μαρτίου: Φθιώτιδα και Βοιωτία (υπόλοιπο)