Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε χαμηλότερες εμπορικές τιμές από αυτές της αγοράς βγάζουν τα σπίτια οφειλετών στους πλειστηριασμούς οι δικαστικοί επιμελητές και οι εκτιμητές ακινήτων, προς όφελος του επισπεύδων που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η τράπεζα.

Ο οφειλέτης, για να προστατευθεί από την αυθαιρεσία του εκτιμητή ακινήτων και, προς αποκατάσταση της αδικίας, προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, αναλαμβάνοντας το ανάλογο κόστος της προσφυγής, με σκοπό ο οφειλέτης, να πετύχει δικαστική απόφαση που θα προσδιορίζει υψηλότερη εμπορική αξία για το ακίνητο, που βγαίνει στο σφυρί, σε σχέση με την αρχική εκτίμηση.

Στις 7 Ιανουαρίου 2020, δημοσιεύτηκε απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την οποία προσδιορίζει νέα εμπορική αξία για ακίνητο, υψηλότερη κατά 30% σε σχέση με αυτή που είχε δώσει ο εκτιμητής ακινήτου.

Η δικαστική απόφαση αφορά την προσφυγή οφειλέτη και συγκεκριμένα του γνωστού ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου, ο οποίος ανέκοψε τον αρχικό πλειστηριασμό του ακινήτου επι της οδούς Δημοκρίτου στο Κολωνάκι, σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές της χώρας.

Το δικαστήριο αναγνώρισε τα επιχειρήματα του οφειλέτη, τα οποία κατατέθηκαν από το δικηγορικό γραφείο του κ. Σιούφα, ζητώντας να προσδιοριστεί νέα τιμή για το ακίνητο. Από τις 441.000 ευρώ, που ήταν η αρχική εκτιμώμενη αξία ακινήτου, ανήλθε σε 575.000 ευρώ, αυξημένη κατά 30%. Σημειώνεται πως η αρχική πρόταση του οφειλέτη ήταν να αποτιμηθεί στις 800.000 ευρώ.

Το ακίνητο είχε αγοραστεί από τον κ. Αλεξάνδρο Λυκουρέζο τον Μάρτιο του 2012. Τότε, κατέβαλε το ποσό των 481.298,25 ευρώ που, σε σύγκριση με την προτεινόμενη αξία, ήταν χαμηλότερη κατά 8% από την αγορά κτήσης του ακινήτου.

Ανάμεσα στα λάθη του εκτιμητή ακινήτου, που να σημειωθεί αποδέχθηκε το Δικαστήριο ήταν, ότι η αποτίμηση έγινε με βάση το πρώτο συμβόλαιο μεταγραφής του 1937 και αρκέστηκε μόνο στην περιγραφή του ακινήτου από το συμβόλαιο, που όμως δεν ήταν ικανοποιητική.

Με βάση την απόφαση, ο εκτιμητής ακινήτου θα  έπρεπε να κάνει επιτόπια έρευνα και να  περιγράφεται με ακρίβεια το ως προς το είδος, τη θέση, τα όρια και την έκταση του ακινήτου, όπως ορίζει ο νόμος το άρθρο 993 παρ. 2 εδ. β΄ του ΚΠολΔ, για το κατασχεμένο ακίνητο. Τα δικαστικά έξοδα, χωρίς την αμοιβή του δικηγόρου, ανήλθαν σε 250 ευρώ, τα οποία κατέβαλε η πλευρά του επισπεύδοντα.

Ο ποινικολόγος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, είχε μετατρέψει το ακίνητο σε δικηγορικό  γραφείο, προχωρώντας σε ανακαίνιση και ολοκληρωτική αναδιαμόρφωση των εσωτερικών χώρων για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός δικηγορικού γραφείου. Οι παρεμβάσεις, όμως, που έγιναν κατά παράβαση της πολεοδομικής νομοθεσίας, χαρακτηρίστηκαν ως ελαττώματα που θα έπρεπε να μειώσουν τη αξία του ακινήτου.  

Ο πλειστηριασμός του ακινήτου ιδιοκτησίας του Αλέξανδρου Λυκουρέζου γίνεται για οφειλή προς την Alpha Bank συνολικού ύψους 100.000 με την τράπεζα να υποθηκεύει το ακίνητο του ποινικολόγου. Ο πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για  σήμερα Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020, αλλά δεν θα πραγματοποιηθεί, όπως και οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί  που έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction, διότι οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τα καθήκοντα τους μέχρι τις 26 Ιανουαρίου, που θα πραγματοποιηθεί η γενική τους συνέλευση για να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.