Το economix.gr ήταν από τους πρώτους που ανέδειξαν την κινητικότητα που αναπτύσσεται γύρω από τον East Med Pipeline. Και γι’ αυτό, ίσως αξίζει να αναφερθούμε και στη συγκρατημένη αισιοδοξία που θα πρέπει να επικρατεί για την ολοκλήρωσή του.
Και τούτο για δύο βασικούς λόγους: πρώτον, γιατί κανένα από τα βασικά προβλήματα του αγωγού δεν έχει επιλυθεί. Για παράδειγμα, εξακολουθεί να παραμένει «ένας σωλήνας που θα τραβάει όσα θα μπορούσε να τραβήξει ένα καλαμάκι», όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει γνώστης του αντικειμένου σε παλιότερη εκδήλωση του ΤΕΕ.
Και δεύτερον, γιατί ακόμη δεν μπορεί να θεωρείται τίποτα βέβαιο αναφορικά με την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της περιοχής. Δεν επιδεικνύουν όλες οι πλευρές το ίδιο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του αγωγού κι αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τις εξελίξεις.
Από εκεί και πέρα, το τι «μέλλει γενέσθαι» θα φανεί από την πορεία των εξελίξεων στη σύνθετη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Προς το παρόν, η ελληνική -και όχι μόνο- διπλωματία πράττει άριστα που επαναφέρει το ζήτημα στο προσκήνιο.