Gazprom - Nord Stream
Gazprom - Nord Stream
Πηγή Εικόνας: Euractiv

Το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε χθες υπέρ της επιβολής κυρώσεων εναντίον του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.  Οι κυρώσεις κατά Nord Stream 2 έρχονται, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι ενισχύει την επιρροή της Μόσχας στην Ευρώπη.

Οι κυρώσεις, που καταγγέλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύουν τις εταιρείες που συνεργάζονται για την κατασκευή του Nord Stream 2, κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, παρακάμπτοντας κυρίως την Ουκρανία, σύμμαχο της Δύσης, μέσω της οποίας μέχρι στιγμής διαμετακομίζεται μεγάλο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε γράψει το economix.gr, για τους Αμερικανούς νομοθέτες, οι δύο αγωγοί που κατασκευάζει η ρωσική εταιρεία για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, δηλαδή ο Turk Stream και ο Nord Stream 2, αποτελούν ένα γεωπολιτικό τέχνασμα προκειμένου να ενισχυθεί η ρωσική παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Το ενδιαφέρον όλων των πλευρών στρέφεται κυρίως στον Nord Stream 2, για τον οποίο τις προηγούμενες εβδομάδες η γερμανική Bundestag προχώρησε σε αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τυπικά προβλήματα για τη διέλευσή του.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Wall Street Journal, η επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες που προμηθεύουν σωληνώσεις στη Gazprom, θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Βερολίνου – Ουάσιγκτον, καθώς το γερμανικό λόμπι έχει ταχθεί εναντίον των κυρώσεων.

Σημειώνεται πως ανάδοχος εταιρεία για την κατασκευή του αγωγού είναι η ελβετική Allseas Group SA ενώ η Nord Stream 2 AG έχει συνάψει συμφωνίες χρηματοδότησης για το έργο με τις ENGIE, OMV, Shell, Uniper και Wintershall Dea.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα από διεθνή ΜΜΕ, και το ευρωπαϊκό «καμπανάκι» στις εποπτικές αρχές για τα μονοπώλια έχει χτυπήσει εξαιτίας της προσπάθειας της Gazprom να αποφύγει την επιβολή προστίμων, όπως έχει γράψει το economix.gr.