Γεωτρύπανο Energean
Γεωτρύπανο Energean
Γεωτρύπανο Energean
Γεωτρύπανο Energean
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την εντατικοποίηση των προσπαθειών της για εξεύρεση και εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων φαίνεται ότι επιδιώκει στο αμέσως επόμενο διάστημα η Κύπρος. Υπό το φως των απειλών και των παραβιάσεων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της από την Άγκυρα, η Λευκωσία έχει δρομολογήσει τη διεξαγωγή εννιά γεωτρήσων εντός του 2020 – αριθμού που ξεπερνά τις ήδη υφιστάμενες γεωτρήσεις για ολόκληρη την περασμένη δεκαετία.
 
Τι προηγήθηκε μέχρι σήμερα;
 
Μέχρι σήμερα, στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν γίνει συνολικά οκτώ γεωτρήσεις:
– Ερευνητική γεώτρηση από Noble – Delek για το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12
– Επιβεβαιωτική γεώτρηση από τις ίδιες εταιρείες για την επαρκέστερη εκτίμηση του βάθους του κοιτάσματος
– Δύο γεωτρήσεις στα «Αμαθούσια» και τον «Ονασαγόρα» από την ΕΝΙ εκ των οποίων καμία δεν έδειξε ικανοποιητικές ποσότητες υδρογονανθράκων
– Παρεμπόδιση γεώτρησης της ΕΝΙ στο τεμάχιο δύο και τη «Σουπιά» από τουρκικά πολεμικά
– Γεώτρηση στον «Ονησίφορο» από την TOTAL που, όμως, δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα
– Γεώτρηση από ENI – TOTAL στην «Καλυψώ» (τεμάχιο 6) που μένει να ξεκαθαριστούν, από την αντίστοιχη επιβεβαιωτική γεώτρηση του 2020, οι ποσότητες του κοιτάσματος.
– Γεώτρηση ExxonMobil – Qatar Petroleum στο «Δελφύνη-1» που δεν έδωσε κοίτασμα
– Γεώτρηση στον «Γλαύκο» με κοίτασμα 6 – 8 τρισ. κ. ποδών
Τι περιμένουμε από εδώ και πέρα;
 

Το σημαντικότερο στοιχείο από εδώ και πέρα είναι ότι, εκτός από την εμπειρία και την τεχνική γνώση των προηγούμενων ετών αλλά και την παρουσία των ξένων εταιρειών που δημιουργούν στρατηγικά συμφέροντα και στρέφουν τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή, υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια στις γεωτρήσεις χάρη στην προεργασία που έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα και κορυφώθηκε τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο της Κύπρου» και τον δημοσιογράφο Πέτρο Θεοχαρίδη, οι στόχοι για τις οκτώ από τις αναμενόμενες εννέα γεωτρήσεις έχουν ήδη καθοριστεί με απόλυτη ακρίβεια εκατοστών. Η προεργασία αυτή στηρίχτηκε σε δύο κύκλους ερευνητικών επιχειρήσεων, το α’ μισό του φετινού έτους ο πρώτος και το β’ μισό ο δεύτερος, με αποτέλεσμα να υπάρξει χρήσιμη και λεπτομερής συλλογή των απαραίτητων στοιχείων. Μάλιστα, οι σχετικές έρευνες επικεντρώθηκαν πρωτίστως στην «Καλυψώ» και δευτερευόντως στον «Γλαύκο» και τους υπόλοιπους στόχους της περιοχής και στηρίχτηκαν εν πολλοίς στο ειδικό επιχειρησιακό σκάφος “DEEP HELDER”.
Πώς κλιμακώνεται η προσπάθεια των εταιρειών;
Από τις συνολικά εννιά γεωτρήσεις το επόμενο έτος – ίσως και τις αρχές του 2021 – οι έξι θα γίνουν από τις εταιρείες ENI – TOTAL που προετοιμάζονται με απόλυτη μυστικότητα εξαιτίας του κινδύνου που υπάρχει διαρκώς από την τουρκική παρουσία στην περιοχή. Οι εταιρείες έχουν εξασφαλίσει, ήδη από τον Οκτώβριο όταν και έβλεπαν το «Γιαβούζ» να κατευθύνεται στο τεμάχιο 7, το γεωτρύπανο που θα πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις ενώ αναμένεται να πιάσουν δουλειά μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να ολοκληρώσουν, έως τον Ιανουάριο του 2021, γεωτρήσεις στα τεμάχια 2, 3, 8, 9 και επιβεβαιωτική γεώτρηση στην «Καλυψώ» -που θα μπορούσε δυνητικά να πραγματοποιηθεί και από το τεμάχιο 7 αντί για το 6- ενώ υπάρχει ερωτηματικό για το τεμάχιο 7 καθώς αναμένονται τα πορίσματα των σεισμογραφικών αναλύσεων.
Οι ExxonMobil – Qatar Petroleum θα αναλάβουν δύο τουλάχιστον από τις εναπομείνασες γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Γλαύκος» εντός του επόμενου έτους. Υπό αυτό το πρίσμα, η ExxonMobil έχει επενδύσει μεγάλα ποσά για σεισμογραφικά δεδομένα, στα οποία περιλαμβάνεται και το τεμάχιο 12. Πιθανότατα, η κοινοπραξία θα προχωρήσει στις δύο γεωτρήσεις παράλληλα με τη γεώτρηση στο τεμάχιο 3 της Αιγυπτιακής ΑΟΖ, που έχει αποκτήσει τα δικαιώματά του η ExxonMobil.
Αυτό που αναμένεται είναι οι προσπάθειες και των δύο κοινοπραξιών για τις επόμενες γεωτρήσεις να εστιάσουν στο κοίτασμα «Γλαύκος». Σημειώνεται πως η τελευταία προγραμματισμένη γεώτρηση για το ερχόμενο έτος θα γίνει στην «Αφροδίτη» και θα είναι ερευνητική, όπως και η προηγούμενη, αλλά και παραγωγική – λειτουργώντας ως αφετηρία για τις επόμενες παραγωγικές γεωτρήσεις.