Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΔΕΗ - flickr
Σε επαγρύπνηση για το μέλλον της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης βρίσκονται το υπουργείο Ενέργειας και η διοίκηση της ΔΕΗ που αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσουν σε σημαντικές κινήσεις για να καλυφθεί το ταμειακό έλλειμμα των 900 εκατ. ευρώ που έχει υπολογιστεί ήδη από τους προηγούμενους μήνες. Το επόμενο σημείο – σταθμός για την πορεία της επιχείρησης είναι το business plan που αναμένεται πιθανότατα το δεύτερο δεκαήμερο Δεκεμβρίου.
Οι πρώτες ενδείξεις για τα μέτρα που έχει πάρει η επιχείρηση, ήδη από το καλοκαίρι, είναι ενθαρρυντικές με τα αποτελέσματά τους να γίνονται απολύτως ξεκάθαρα το φθινόπωρο του επόμενου έτους. Το συνολικό ποσό που αναμένεται να εκταμιευτεί εκτιμάται ότι θα αγγίξει περίπου τα 500 εκατ. ευρώ. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα χρήματα από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και αυτά που αφορούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές της επιχείρησης, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και μερικούς μήνες στο στόχαστρο της διοίκησής της.
Στα θετικά σημεία γραφής ανήκει και το «λουκέτο» στους λιγνιτικούς σταθμούς που θα μειώσει τα έξοδα για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και θα ανακουφίσει οικονομικά την επιχείρηση. Εξάλλου, η Ε.Ε. βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και καλείται να μειώσει την εκπομπή ρύπων κατά 55% έως το 2030. Υπό αυτό το πρίσμα, θα παρουσιαστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και το Green Deal από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Από εκεί και πέρα, όπως έγραψε το economix.gr (εδώ), στο στόχαστρο της διοίκησης βρίσκονται και τα 200 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευθούν ως τα τέλη Ιανουαρίου και αφορούν τις οφειλές για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011. Ως προς αυτή την κατεύθυνση, ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας είχε αναφερθεί από το βήμα της Βουλής στο ζήτημα για την καταβολή του ποσού από σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού. Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα πάρει το τελικό «οκ» προκειμένου να δρομολογήσει έναν καταληκτικό έλεγχο που θα προσδιορίζει με απόλυτη ακρίβεια το ποσό που χρειάζεται να καταβληθεί και εν συνεχεία το κονδύλι θα εγκριθεί από το υπουργείο.