Πηγή Εικόνας: Facebook/Leonidas Christopoulos

Στην «οικονομία των δεδομένων» και την ολοένα αυξανόμενη σημασία της, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες, τη Δημόσια Διοίκηση και τις επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβανόταν πρόταση κανονισμού για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (e-Privacy), συζήτηση προσανατολισμού για τη δεοντολογική χρήση των δεδομένων στην ΕΕ και έγκριση συμπερασμάτων σχετικά με τη σημασία του 5G για την ευρωπαϊκή οικονομία και την ανάγκη μετριασμού των κινδύνων ασφαλείας που συνδέονται με το 5G.    

Διαβάστε ακόμα: Ειδική έκδοση: Το 5G δίλημμα της Ευρώπης

Ο Έλληνας υπουργός αφού συνεχάρη τον νέο Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά Thierry Breton, τόνισε ότι «σχετικά με το σημερινό θέμα συζήτησης, είναι προφανές ότι το σύνολο των θεμάτων τα οποία θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια -είτε είναι το 5G, η τεχνητή νοημοσύνη ή οι καλύτερες ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες- έχουν στο επίκεντρό τους το ρυθμιστικό πλαίσιο της χρήσης δεδομένων».

 «Δεδομένου ότι η “οικονομία των δεδομένων” μεγαλώνει εκθετικά καθώς επίσης και ότι οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί κολοσσοί συνιστούν πλέον πλατφόρμες δεδομένων, πρέπει να εξασφαλίσουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού, αλλά ταυτόχρονα και τις απαραίτητες συνθήκες, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Με αυτά τα δεδομένα, χαιρετίζουμε την ανθρωποκεντρική προσέγγιση που παρουσιάστηκε – και ευρύτερα την έμφαση που δίνεται σε αυτό το θέμα» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «για να πραγματοποιήσουμε αυτούς τους στόχους, η λέξη κλειδί στην οποία πρέπει να εστιάσουμε είναι η “εμπιστοσύνη”».    

«Προκειμένου να κερδηθεί η εμπιστοσύνη σε ένα τέτοιο περιβάλλον, απαιτείται ένα σύνολο πολιτικών», είπε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε: Ταυτόχρονα, πρέπει να επικεντρωθούμε στις ακόλουθες προτεραιότητες:

Πρώτον, οι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τα οφέλη από τη χρήση δεδομένων για λογαριασμό των αντίστοιχων κρατών τους με την παροχή καλύτερων ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. Η εφαρμογή της αρχής “μόνον άπαξ” πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα, τόσο στο εσωτερικό των κρατών-μελών, όσο και μεταξύ τους. Και αυτό φυσικά πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Δεύτερον, η αρχή “μόνον άπαξ” πρέπει να εφαρμόζεται όχι μόνο στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Τρίτον, πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω σαφή πρωτόκολλα σχετικά με την ακεραιότητα και την επεξεργασία δεδομένων».

Κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός είπε ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών σε σχέση με την τεχνολογική δυνατότητα αλγοριθμικής ταξινόμησης. «Για αυτόν το λόγο, η διαφάνεια των αλγορίθμων και η δυνατότητα των πολιτών να αμφισβητούν αλγοριθμικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων που θεωρούν ότι είναι επιβλαβείς για αυτούς, είναι υψηλής σημασίας», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.