Βιομηχανική μονάδα
Βιομηχανική μονάδα
Βιομηχανική μονάδα
Βιομηχανική μονάδα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε πολιτικό μπούμερανγκ κινδυνεύει να εξελιχθεί η φορολογία στις πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης (ένα ευρώ/κιλό) στα καταναλωτικά προϊόντα, που εμπεριέχεται στον νέο προϋπολογισμό της κυβέρνησης συμμαχίας μεταξύ Δημοκρατικού Κόμματος (PD)/ Κινήματος 5 Αστέρων (M5S), ενώ τον ερχόμενο Ιανουάριο κρίνονται οι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της κυβέρνησης τοπικές εκλογές στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια, όπου παράγεται το 63% των πλαστικών συσκευασιών. Ήδη ο κεντροαριστερός κυβερνήτης της περιφέρειας Στέφανο Μπονατσίνι έχει εκφράσει την αγωνία του για την εφαρμογή της φορολογίας που ενδέχεται να του στοιχίσει την επανεκλογή.

Μολαταύτα, η κυβέρνηση δείχνει αμετάπειστη μπροστά στο ενδεχόμενο κατάργησης της φορολογίας αυτής, που θα σημάνει αύξηση στις τιμές ενός ευρέως φάσματος καταναλωτικών προϊόντων, δηλώνοντας την προσήλωσή της στην μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος και ανακοινώνοντας παράλληλα κίνητρα για τις αγροτοδιατροφικές εταιρείες που σπεύσουν να τροποποιήσουν τις συσκευασίες των προϊόντων τους, χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Εναντίον της εφαρμογής του φόρου στις πλαστικές συσκευασίες έχουν ταχθεί τα ακροδεξιά κόμματα της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και των Αδελφιών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, αποβλέποντας σε νέο εκλογικό θρίαμβο τον Ιανουάριο σε ένα από τα προπύργια της Κεντροαριστεράς, την Εμίλια Ρομάνια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μία νέα νίκη της Δεξιάς στην μεγάλη τούτη και σημαντική περιφέρεια θεωρείται πως θα προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης PD/M5S. Πισώπλατο θεωρείται και το μαχαίρωμα στη συμμαχία και από την αρνητική θέση που έχει λάβει και ο Ματέο Ρέντσι, του κόμματος Ζωντανή Ιταλία που αποσχίσθηκε από το PD.

Μπροστά στην εσωκομματική αυτή διαφωνία, ο ηγέτης του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι ανήρτησε σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «στοπ στις πονηριές, υποκρισίες, τρικλοποδιές, διαφωνίες, μικροπρέπειες», χωρίς να κατονομάζει ανοικτά τον Ρέντσι, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το ίδιο έπραξε και ο υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι που από τις κάμερες της RAI3 δήλωσε πως «πρέπει να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού μίας χρήσης, δεν μπορούμε πρώτα να χειροκροτούμε τους νέους που βγαίνουν στους δρόμους για το περιβάλλον και μετά να μην κάνουμε τίποτε», υπονοώντας τη διγλωσσία σε σχέση με την προηγούμενη στάση του Ρέντσι που τασσόταν υπέρ της πρωτοβουλίας για το κλίμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ και των μαθητικών κινητοποιήσεων κάθε Παρασκευή.

«Ένα μέτρο κατά της χρήσης πλαστικών μίας χρήσης είναι δίκαιο, κατόπιν χρειάζεται να το ξαναδιατυπώσουμε με κατάλληλο τρόπο και είμαι έτοιμος να το συζητήσω με τους παραγωγούς του τομέα αυτού», πρόσθεσε ο Γκουαλτιέρι, αφήνοντας ανοικτό ένα παράθυρο για μερική τροποποίηση της νομοθεσίας σε συνδυασμό με την παροχή κινήτρων και ελαφρύνσεων για την μετάβαση προς τις φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες.

Ωστόσο, η σύμπλευση απόψεων μεταξύ του κυβερνήτη της Εμίλια Ρομάνια Μπονατσίνι και Ματέο Ρέντσι ανησυχεί ιδιαίτερα την ηγεσία του PD, σε συνδυασμό με τον δημοσκοπικό καλπασμό της Λέγκας (που μετά ιδίως τον θρίαμβο στην περιφέρεια της Ούμπρια έχει επανέλθει στα θριαμβικά επίπεδα των Ευρωεκλογών, στο 33%) ενόψει των περιφερειακών εκλογών του Ιανουαρίου. Ο στενός συνεργάτης του Τζινγκαρέτι γραμματέας του PD στο Λάτιο Έντσο Φόσκι έγραψε στο Facebook μία δυσοίωνη «προφητεία»: «εάν η Λέγκα κερδίσει(στην Εμίλια Ρομάνια) η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαρκέσει. Όλοι το κατανοούν εξόν από τον (ηγέτη του M5S) Λουΐτζι Ντι Μάγιο». Και τούτο γιατί και μέσα στο κόμμα του Ντι Μάγιο, που οι σφυγμομετρήσεις το δείχνουν να έχει καθοδική πορεία, ήδη εκφράζονται απόψεις μετάνοιας για την επιλογή να συνεργασθούν κυβερνητικά με το PD.