Ανάρπαστοι οι εκτιμητές ακινήτων: Το ΥΠΟΙΚ ανεβάζει τις αμοιβές τους
Υπουργείο Οικονομικών
Ανάρπαστοι οι εκτιμητές ακινήτων: Το ΥΠΟΙΚ ανεβάζει τις αμοιβές τους
Υπουργείο Οικονομικών
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στήριξη στην οικοδομή και ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να φέρουν οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με το συνολικό πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση στο μέτωπο των ακινήτων. Σ’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών θα περιλαμβάνεται και η θέσπιση έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος του 40% της δαπάνης για εργασίες επισκευών κατοικίας, μέτρο, το οποίο, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ένα ισχυρό κίνητρο για τους φορολογούμενους.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε, χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση του Economist, την αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ που επιβάλλεται σήμερα στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο θα ισχύσει για όλα τα ακίνητα που έχουν οικοδομική άδεια από το 2006 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι το μέτρο, εκτός από τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής ή πρόκειται να κατασκευαστούν τα προσεχή τρία χρόνια, αφορά και το απόθεμα των αδιάθετων νεόδμητων ακινήτων με άδεια κατασκευής από το 2006, τα οποία έμεινα απούλητα λόγω της κρίσης. Πρόκειται για περίπου 100.000 ακίνητα, σύμφωνα με τα στοιχεία των κατασκευαστών ακινήτων. Με την απαλλαγή από τον ΦΠΑ οι αγοραστές θα έχουν σημαντικό όφελος, αφού δεν θα καταβάλλουν φόρο 24% όπως προβλέπεται σήμερα, αλλά 3% όσο είναι ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης. Διευκρινίζεται ότι η πρώτη κατοικία και μεταχειρισμένα ακίνητα εξαιρούνται ήδη από τον ΦΠΑ.

Τι φέρνει η αναστολή του ΦΠΑ 24% στα ακίνητα – η πρώτη κατοικία και ποιος θα είναι ο φόρος μεταβίβασης

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις αγοραπωλησίες και θα τονώσει την αγορά ακινήτων, η οποία ήδη έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια ανόδου, επηρεάζοντας θετικά την απασχόληση και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, το μέτρο θα βελτιώσει σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Σε ότι αφορά την έκπτωση του 40% της δαπάνης για εργασίες επισκευής κατοικιών, στην οποία σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών αποσκοπεί, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, σε ένα διπλό όφελος για την οικονομία. Η έκπτωση θα αφορά μόνο για δαπάνες αμοιβών στους επαγγελματίες που θα αναλαμβάνουν τις επισκευές ( ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κά) και όχι στα υλικά. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος θα έχει ισχυρό κίνητρο να ζητά αποδείξεις με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου από έναν τομέα, όπου η φορολογική συμμόρφωση παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά. Επίσης, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες και τα εισοδήματα στον τομέα αυτόν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Βεβαίως, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για να είναι δυνατή η έκπτωση 40% της δαπάνης επισκευής μιας κατοικία από τον φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη της θα πρέπει η δαπάνη αυτή να γίνει γίνεται μέσω ηλεκτρονικής συναλλαγής. Στον βαθμό που δεν υπάρχει τρέχουσα φορολογική υποχρέωση του ιδιοκτήτη θα γίνεται συμψηφισμός με μελλοντικές υποχρεώσεις προς την Εφορία.