Πηγή Εικόνας: Akuo

Η πιο ισχυρή πλωτή φωτοβολταϊκή μονάδα στην Ευρώπη, εγκαινιάστηκε στη νότια Γαλλία, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, σημειώνοντας ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας.

Η κοιλάδα του Ροδανού, στη νότια Γαλλία, φημίζεται για τα εξαιρετικά κρασιά και τα υπέροχα φαγητά της. Τώρα μετά από αυτό το εγχείρημα θα προστεθεί και η ηλιακή ενέργεια, στη λίστα με τα αξιοθέατα.

Το σχέδιο O’MEGA1, είναι μια ηλιακή μονάδα 17 megawatt, ισχύος, ή οποία βρίσκεται στην περιοχή Piolenc, μια κοινότητα στην περιοχή Vaucluse, κοντά στη Orange και την Avignon.

Το σχέδιο είναι μοναδικό, με ποικίλους τρόπους. Αρχίζοντας το ότι είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, καθώς βασίζεται σε μια πλωτή ηλιακή τεχνολογία. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, η πλωτή κατασκευή του, βοηθά στη μείωση των συγκρούσεων με τις χρήσεις γης, καθώς μπορεί να εγκατασταθεί σε δεξαμενές πόσιμου νερού, βιομηχανικές πισίνες, σε πλημμυρικές πεδιάδες ή και σε λίμνες λατομείων.

Η ενέργεια των πολιτών

Η ηλιακή μονάδα, ωστόσο καινοτομεί και στην τοπική της διάσταση, προσκαλώντας τους πολίτες να λάβουν δράση στο πρόγραμμα. Σημειώνοντας καινοτομία στη Γαλλία, το κεφάλαιο της ηλιακής μονάδας ήταν ανοιχτό σε απλούς ανθρώπους που έχουν σπίτι στη Vaucluse, ή σε γειτονικά μέρη.

«Σήμερα, καθώς εγκαινιάζουμε τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πλωτή μονάδα, αποδεικνύουμε ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί μια συλλογική προσπάθεια», είπε ο Eric Scotto, επικεφαλής και συνιδρυτής της Akuo Energy, που ανέπτυξε τη μονάδα ηλιακών φωτοβολταϊκών.

«Ο στόχος αυτής της προσέγγισής είναι να ενθαρρύνει τους πολίτες στο να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης, χρησιμοποιώντας τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής», ανέφερε η Akuo.

Με ετικέτα πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ελεγχόμενης προέλευσης

Η καινοτομία του έργου δεν σταματά εκεί. Η Akuo Energy συνεργάστηκε επίσης με έναν ανεξάρτητο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, την Plüm Energie, για να αναπτύξει ένα σήμα μιας “πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, ελεγχόμενης προέλευσης”, το οποίο θα είναι και το πρώτο στο είδος του στη Γαλλία.

«Αυτή η προσφορά εγγυάται, 100% ανανεώσιμη ενέργεια στους μελλοντικούς πελάτες της, παραγόμενη αποκλειστικά στη Γαλλία, δίνοντας αξία στη χώρα», είπε ο Akuo.

Οι εργασίες στο έργο O’MEGA1, ξεκίνησαν το 2014, στην περιοχή ενός παλαιού λατομείου, το οποίο μετατράπηκε σε λίμνη. Τώρα η μονάδα, εγκαινιάζεται επισήμως, παρουσία της γαλλίδας Υπουργού Οικολογίας και Ενεργειακής Μετάβασης, Elisabeth Borne και της γαλλίδας Υφυπουργού Brune Poirson.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, η ετήσια παραγωγή της μονάδας θα είναι επαρκής για τη τροφοδότηση 4.733 σπιτιών, αποφεύγοντας την εκπομπή 1096 τόνων C02, στην ατμόσφαιρα.

Τεράστια δυνατότητα

Αυτό είναι “μικρό” εάν συγκριθεί με τα 1500 mega wαtt, ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου στο Hywind, στη Σκωτία, το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει ένα εκατομμύριο σπίτια. Όμως, η βιομηχανία λέει πως μυριάδες παρόμοια έργα θα μπορούν να δουν το φως στα επόμενα χρόνια.

«Η δυναμική της αγοράς για την πλωτή φωτοβολταϊκή ενέργεια, είναι τεράστια, με μια πρόσφατη μελέτη από την Παγκόσμια Τράπεζα, να  δείχνει ότι αν χρησιμοποιηθεί το 1% των τεχνητών επιφανειών δεξαμενών, η παγκόσμια δυναμικότητα για πλωτή ηλιακή ενέργεια ανέρχεται σε 400 GW», ανέφερε η Walburga Hemetsberger, διευθύνων σύμβουλος του φορέα εκπροσώπησης SolarPower Europe.

«Οι πλωτές ηλιακές μονάδες είναι ένας καινοτόμος και ένας αποδεδειγμένος τομέας της αγοράς, με ταχύτατη ανοδική πορεία και αποτελεί μια τέλεια λύση για τις χώρες με περιορισμένες ή ανεκμετάλλευτες χερσαίες περιοχές», δήλωσε η Hemetsberger στη EURACTIV.com.

Στη Γαλλία, η δυνατότητα για πλωτή ηλιακή ενέργεια εκτιμάται στα 20 GW που κατανέμεται σε 1.300 σημεία, κυρίως σε παλιές βιομηχανικές περιοχές, υδροηλεκτρικής ενέργειας φράγματα, καθώς και σε δεξαμενές νερού.

«Είναι μεγάλη προοπτική για εμάς να αναπτύξουμε την τεχνολογία και να την αναπαράγουμε πάνω σε βιομηχανική κλίμακα», είπε η διευθύντρια της Akuo, Alexandra Sombsthay.

Και άλλα πολλά έργα βρίσκονται “ήδη” σε εξέλιξη στην Ευρώπη. Στο Βέλγιο, η φλαμανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε έξι πλωτά φωτοβολταϊκά σχέδια, συνολικού ύψους 11,1 MW, νωρίτερα τον Ιανουάριο. Στη Πορτογαλία, υπάρχουν σχέδια για ένα υβριδικό υδροηλεκτρικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση πλωτών ηλιακών πλακών, σε μια δεξαμενή για τη συμπλήρωση μιας ήδη υπάρχουσας υδρομονάδας.

Σύμφωνα με τη Hemetsberger, «υπάρχει μια terawatt κλίμακα, ευκαιρία για την πλωτή ηλιακή ενέργεια και είμαστε σίγουροι ότι στα επόμενα χρόνια, πολλά έργα, θα ακολουθήσουν το προβάδισμα της Akuo».

Του Frédéric Simon στην EurActiv.com, Μετάφραση: Μαρία Καραγεώργου

[Επιμέλεια κειμένου στα Αγγλικά από τον Zoran Radosavljevic – Επιμέλεια κειμένου στα Ελληνικά από τον Θοδωρή Καραουλάνη]