Πηγή Εικόνας: Euroasia Interconnector
Στην επόμενη ημέρα μετά το ναυάγιο στην ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης – Αττικής μέσω του EuroAsia Interconnector και την ένταξη του έργου στο PCI αναζητούν όλες οι πλευρές.

Η απόφαση μοιάζει να μην προκάλεσε έκπληξη σε καμία πλευρά καθώς το θέμα είχε γίνει γνωστό ότι δύσκολα θα προχωρήσει λόγω των διαφορετικών προτεραιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κυβερνητικών και μη, ενώ το τελευταίο διάστημα γινόταν μία απέλπιδα προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για ένα μίνιμουμ συνέναισης.

Η ελληνική πλευρά σπεύδει να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι επιθυμεί την άρση του ενεργειακού απομονωτισμού της Λευκωσίας και τη λύση του προβλήματος που δημιουργεί η ενεργειακή εξάρτηση από την Άγκυρα μέσω της ενεργειακής διασύνδεσης Τουρκίας – Κατεχόμενων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, διευκρίνισε πως «η Ελλάδα παρέχει ισχυρή πολιτική στήριξη στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη και το Ισραήλ ως Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), προκειμένου να αρθεί η ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου και να συνδεθεί το νησί με τα ενεργειακά δίκτυα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην επιχειρηματολογική φαρέτρα της Αθήνας βρίσκεται και ο κίνδυνος να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στο πρότζεκτ που θα οδηγήσουν σε νέο αδιέξοδο στην Κρήτη. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει επιπλέον ότι, ακόμη και με την ολοκλήρωση του έργου ως εθνικού, δεν τίθεται εν αμφιβόλω η ένταξη του υπόλοιπου έργου στο PCI και η χρηματοδότηση της διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης που, εκτός από το πιο δαπανηρό κομμάτι της διαδικασίας, εγγυάται και την ένταξη της Λευκωσίας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι η χρηματοδότηση του υπόλοιπου πρότζεκτ δεν επηρεάζεται από την απόφασή της.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία ουσιώδης αντίδραση από την κυπριακή πλευρά μετά και το ναυάγιο της συμφωνίας για τον EuroAsia Interconnector. Όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, το ενδιαφέρον της Λευκωσίας στρέφεται σε άλλα πρότζεκτ που για την κυπριακή πλευρά θεωρούνται ζωτικής σημασίας. Αυτό εξηγεί εν πολλοίς και τους λόγους που, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί στην κυπριακή πλευρά η ενεργειακή διασύνδεση Τουρκίας – Κατεχόμενων και το σενάριο ενεργειακής εξάρτησης από τη γειτονική χώρα, η Κύπρος δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Στο κυπριακό στρατόπεδο θέτουν σε πρώτο πλάνο να προχωρήσουν τα υπόλοιπα έργα για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της χώρας και, φυσικά, να εξασφαλίσει το νησί την ασφάλειά του απέναντι σε μία αναθεωρητική δύναμη που το τελευταίο διάστημα δείχνει να στρέφει τα βέλη της προς πάσα υπαρκτή κατεύθυνση. Άλλωστε, όπως αφήνουν να εννοηθεί σε όλους τους τόνους, μεγαλύτερο στρατηγικό ενδιαφέρον παρουσιάζει για το νησί ο East Med και η έγκαιρη ολοκλήρωσή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη στάση δεν φαίνεται να τηρεί η πλευρά του EuroAsia που επιδιώκει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια.