Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου φαίνεται πως… προκρίνεται, ως ένα από τα μέσα που θα υιοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για να αντικαταστήσει προσωρινά τις δηλώσεις αυθαιρέτων.

Παρότι παραμένει ένας μήνας και κάτι για να εκπνεύσει η προθεσμία τακτοποίησης κτισμάτων, η οποία σύμφωνα με τον νόμο λήγει στις 8 Νοεμβρίου, δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αν θα δοθεί επιπλέον πίστωση χρόνου. Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης σε συνάντηση του με εκπροσώπους των συμβολαιογράφων, δεν θα υπάρξει καμία παράταση, όπως προκύπτει τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Ωστόσο, το σενάριο παραμένει ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή όπου και θα φανεί η συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία. Σύμφωνα με τα όσα είπαν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος στο economix.gr, αν τελικά δοθεί, θα κυμαίνεται πιθανότατα έως το τέλος του έτους και κατόπιν θα πάρει την σκυτάλη, η πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την ΗΤΚ.

Όπως έχει ήδη γράψει το economix.gr, η κυβέρνηση έχει ψηλά στην ατζέντα το τέλος της άναρχης δόμησης και σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΝ Δημήτρη Οικονόμου, δεν αναμένεται να υπάρξει άλλος νόμος τακτοποίησης ιδιοκτησιών. Το γεγονός όμως ότι στην χώρα υπάρχουν περισσότερα από 1,5 εκατ. αυθαίρετα και περισσότερα από 2,5 εκατ. κτίσματα με μικροαυθαιρεσίες, το πρόβλημα διογκώνεται. Έτσι, το σχέδιο που ετοιμάζεται αφορά την άμεση λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων, η οποία θα περιλαμβάνει την αναλυτική καταγραφή της σημερινής – πραγματικής, όχι στα σχέδια – κατάστασης όλων των κτιρίων της χώρας και μέσω αυτής θα μπορεί, για ένα συγκεκριμένο διάστημα, να γίνεται τακτοποίηση αυθαίρετων.

Σε περίπτωση που προκριθεί αυτή η λύση, ο μηχανικός θα πρέπει να δηλώνει τα κτίρια τα οποία έχουν παραβάσεις και για όσα ξεπερνούν το 40%, η τακτοποίηση πιθανόν να γίνεται με αυστηρότερα πρόστιμα, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζουν στην κυβέρνηση. «Μετά το πέρας της συγκεκριμένης περιόδου, η δυνατότητα τακτοποίησης θα πρέπει να κλειδώσει για τις μεγάλες παραβάσεις και να παραμείνει διαθέσιμη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για τις μικρότερες αυθαιρεσίες – και πιθανώς εσαεί για τις μικροαυθαιρεσίες, όπως ισχύει ήδη από τους νόμους Καλαφάτη και Σταθάκη για τα αυθαίρετα», εξηγούν πηγές κοντά στο ΤΕΕ που έχει κάνει αυτήν την πρόταση.

Κατά τις ίδιες πηγές, το σκεπτικό για να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία προκύπτει από το γεγονός ότι το 75% των δηλώσεων αυθαιρέτων έως σήμερα είναι σε κτίρια με οικοδομική άδεια και αυτός είναι από τους λόγους που επιδιώκεται να υπάρξει αυτή η δυνατότητα καθώς σε δεύτερο χρόνο, οι ιδιοκτήτες που δεν γνωρίζουν και άρα δεν θα κάνουν καμία ενέργεια, δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους. Σημειώνεται πως από το σύνολο των στοιχείων προκύπτει ότι 3 στις 10 δηλώσεις αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και 7 στις 10 δηλώσεις ακίνητα εντός σχεδίου.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο σύστημα έχουν ενταχθεί περισσότερες από 1,2 εκατ. αυθαίρετες κατασκευές όλο αυτό το διάστημα, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 2,4 δις ευρώ. Αν τελικά το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφασίσει να μην δοθεί παράταση, οι πολίτες έχουν περιθώριο περίπου 2 μήνες για να υπαχθούν στην ρύθμιση και να σώσουν την ιδιοκτησία τους. Σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή μετά την λήξη του νόμου, τα ηνία αναμένεται να πάρουν οι ελεγκτές δόμησης που έχουν ήδη το… πράσινο φως για να προχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες σε κατεδαφίσεις για όσους δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια.

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με το ΤΕΕ, έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες υπαγωγής στις ρυθμίσεις νομιμοποίηση περίπου 280 χιλιάδες ακίνητα με αυθαιρεσίες, έχουν προχωρήσει σε επόμενα βήματα ακόμη 300.138 ακίνητα, σε φάση υπαγωγής βρίσκονται 468.784 φάκελοι ενώ έχουν περαιωθεί οι διαδικασίες για  221.302 ακίνητα. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί συνολικά 1.923.539 βεβαιώσεις μεταβίβασης για ακίνητα από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ. Το σύνολο των δηλωμένων αυθαιρέτων ανέρχεται στα 1.455.086 κτίρια.

Τα έσοδα από τις δηλώσεις αυθαιρέτων είναι 2.393.798.075 ευρώ και αφορούν τις υπαγωγές στους τρεις τελευταίους νόμους 4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017. Ειδικότερα, για το νόμο 4014/2011 τα έσοδα ήταν 1.002.062.320 ευρώ, για τον ν.4178/2013 τα έσοδα ανέρχονται  σε 1.064.802.251 ευρώ και για τον τωρινό νόμο, τον 4495/2017, φτάνουν τα 326.933.495 ευρώ.