Μάικ Πενς
Μάικ Πενς
Μάικ Πενς
Μάικ Πενς
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες Κυριακή ότι θα κρατήσει τον Μάικ Πενς στο ψηφοδέλτιό του όταν διεκδικήσει την επανεκλογή του, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2020 στις ΗΠΑ.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τον Μάικ Πενς», δήλωσε ο Τραμπ —ο οποίος αναμένεται να κερδίσει με άνεση το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία στην αμερικανική προεδρία— σε δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος στο Νιου Τζέρσι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

O Πενς, που είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ από το 2016 στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2000.

Ο Μάικ Πενς γεννήθηκε το 1959 και μεγάλωσε στο Κολόμπους της Ιντιάνα. Σπούδασε στο Κολλέγιο Χάνοβερ και αργότερα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα Ρόμπερτ Χ. ΜακΚίνεϊ προτού ξεκινήσει να εργάζεται ως δικηγόρος. Αφότου απέτυχε να εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1988 και το 1990, ο Πενς εργάστηκε ως συντηρητικός παρουσιαστής του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης από το 1994 μέχρι το 1999. Εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2000 και εκπροσώπησε τη 2η και την 6η περιφέρεια της Ιντιάνα από το 2001 μέχρι το 2013, ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Διάσκεψης στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2009 μέχρι το 2011. Ο Πενς αυτοπροσδιορίζεται ως υποστηρικτής του Κινήματος του Τσαγιού, ενώ έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι είναι «Χριστιανός, συντηρητικός και Ρεπουμπλικανός με αυτή τη σειρά».

Το 2012, ο Πενς εξελέγη Κυβερνήτης της Ιντιάνα. Η διακυβέρνησή του χαρακτηρίστηκε από τη μεγαλύτερη περικοπή φόρων στην ιστορία της Ιντιάνα, τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και την αύξηση του πλεονάσματος της πολιτείας. Ωστόσο, η διακυβέρνησή του χαρακτηρίστηκε και από αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπογραφή από τον ίδιο του Νόμου για την Αποκατάσταση των Θρησκευτικών Ελευθεριών, για τον οποίο αντέδρασαν σφοδρά μετριοπαθή στελέχη του κόμματός του, οι επιχειρήσεις της πολιτείας και οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας. Εν τέλει, αναγκάστηκε να υπογράψει τροπολογία που προστατεύει τα ΛΟΑΤ άτομα από διακρίσεις που ασκούνται στα πλαίσια του νόμου. Επίσης, ο Πενς υπέγραψε αμφιλεγόμενους νόμους για τις εκτρώσεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός νόμου που απαγόρευε τις εκτρώσεις στην πολιτεία λόγω της φυλής, του γένους ή κάποιας αναπηρίας του εμβρύου.

Εν μέσω της προεκλογικής του εκστρατείας για την επανακλογή του στο αξίωμα του Κυβερνήτη της Ιντιάνα, ο Μάικ Πενς απέσυρε την υποψηφιότητά του προκειμένου να είναι υποψήφιος Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ για την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, θέση στην οποία εξελέγη στις 8 Νοεμβρίου 2016.