Πηγή Εικόνας: Wikimedia Commons

Παράταση 30 ημερών και συγκεκριμένα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για την κατεδάφιση αυθαίρετων εγκαταστάσεων σε επιχειρήσεις αναψυχής και τουρισμού, δίνει τροπολογία που κατατέθηκε και πέρασε χθες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της τροπολογίας που κατέθεσε και υποστήριξε ο Βουλευτής Α Πειραιά της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος – και έκανε δεκτή το ΥΠΕΝ, δίνεται μια μικρή περίοδος χάριτος 45 ημερών για να μην δημιουργηθούν προβλήματα εντός της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της τροπολογίας αντιμετωπίζεται πρόβλημα που δημιουργήθηκε λόγω καθυστερημένης κοινοποίησης εκθέσεων αυτοψίας από τις πολεοδομικές υπηρεσίες των δήμων, εντός του Ιουλίου του τρέχοντος έτους. «Δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις αυτές αφορούν αυθαίρετες εγκαταστάσεις αναψυχής ή τουρισμού, η κατεδάφισή τους σε 30 ημέρες εντός του θέρους θα έχει παρενέργειες όχι μόνο στις επιχειρήσεις που έχουν αυθαιρετήσει, αλλά στους απασχολούμενους σε αυτές, τους επισκέπτες και την εικόνα τουριστικών περιοχών», αναφέρει ο Κώστας Κατσαφάδος στο κείμενο που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο Βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος, σε επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό  Δημήτρη Οικονόμου, τους ευχαρίστησε για την κατανόηση του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί και για το ότι αποδέχτηκαν την τροπολογία που κατέθεσε.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος πάντως δεσμεύεται ότι μετά την λήξη της προθεσμίας θα γίνει κατεδάφιση των κατασκευών που εμπίπτουν στην ρύθμιση ενώ διευκρινίζεται ότι  καταλαμβάνει μόνο το τρέχον έτος, εν όψει της μόνιμης και γενικής ρύθμισης του ζητήματος που θα ακολουθήσει σε επόμενο νομοσχέδιο.

Δεν θα έρθει νέος νόμος αυθαίρετων – τί εξετάζεται για παράταση στον ισχύοντα 

Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει στο economix.gr ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει νέο νόμο αυθαιρέτων, ενώ πρόθεση της είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την άναρχη δόμηση που κυριαρχεί στην χώρα.

Όπως χαρακτηριστικά είχε πει, «η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να φέρει νέο νόμο αυθαιρέτων και η δήλωση των κτισμάτων δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον. Κάτι τέτοιο δίνει λάθος μήνυμα και είναι ασύμβατο με το πνεύμα του Συντάγματος και το γράμμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Βέβαια, η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ καλείται να διαχειριστεί ταυτόχρονα πολλά καυτά ζητήματα, καθώς παραμένει ανεφάρμοστος και ο νόμος για τον αιγιαλό. Ο λόγος που στην ουσία είναι στον πάγο, αφορά την μη έκδοση των προβλεπόμενων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και εγκυκλίων από τα συναρμόδια υπουργεία – με αποτέλεσμα η ισχύ όσων εγκρίθηκαν να ξεκινήσουν από το επόμενο καλοκαίρι.

Ανεφάρμοστος εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου ο νόμος για τον Αιγιαλό – τι ισχύει

Αυτή την στιγμή πάντως η εικόνα που επικρατεί συνολικά για την άναρχη δόμηση, μόνο αισιόδοξη δεν είναι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, υπάρχουν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια κτίσματα με αυθαιρεσίες ενώ η επιχείρηση μπουλντόζα που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση στον απόηχο της τραγωδίας στο Μάτι, σέρνεται.

Μάλιστα, οι fast track διαδικασίες που θα γίνονταν για την κατεδάφιση περίπου 3.200 αυθαίρετων κατασκευών σε δασικές εκτάσεις και αιγιαλό στην Αττική, δεν ξεπερνούν τις 40 και ας έχει περάσει ένας χρόνος από τα μεγαλεπήβολα σχέδια.

Πάντως, αν τελικά το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν δώσει μικρής διάρκειας παράταση στον ισχύοντα νόμο 4495/17 που λήγει στις 9 Νοεμβρίου, οι ελεγκτές δόμησης πρόκειται να αναλάβουν τα ηνία και να αρχίσουν να βεβαιώνουν παραβάσεις ώστε οι αρχές να προχωρήσουν σε κατεδαφίσεις νέων αυθαιρέτων κατασκευών.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία Ιούλιου από το πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες υπαγωγής στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης 300.138 ακίνητα, σε φάση οριστικής υπαγωγής βρίσκονται 468.784 φάκελοι ενώ έχουν περαιωθεί οι διαδικασίες για 221.302 ακίνητα. Το σύνολο των δηλωθέντων αυθαιρέτων, ανέρχεται στα 1.455.086. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί συνολικά 1.923.539 βεβαιώσεις μεταβίβασης για ακίνητα από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ.

Τα έσοδα από τις δηλώσεις αυθαιρέτων είναι 2.393.798.075 ευρώ και αφορούν τις υπαγωγές στους τρεις τελευταίους νόμους 4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017.

Ειδικότερα, για το νόμο 4014/2011 τα έσοδα ήταν 1.002.062.320 ευρώ, για τον ν.4178/2013 τα έσοδα ανέρχονται  σε 1.064.802.251 ευρώ και για τον τωρινό νόμο, τον 4495/2017, φτάνουν τα 326.933.495 ευρώ.