Πλατεία Ομόνοιας
Πλατεία Ομόνοιας
Πλατεία Ομόνοιας
Πλατεία Ομόνοιας
Πηγή Εικόνας: Βικιπέδια

Ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής πραγματοποιήθηκε σήμερα διευρυμένη συνάντηση εργασίας μελών της κυβέρνησης και του νεοεκλεγέντος δημάρχου Αθηναίων για να τεθούν οι βάσεις της συνεργασίας για θέματα της πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση παρευρέθηκαν: ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, o υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, o υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, καθώς και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, και υπήρξε συμφωνία σχετικά με την ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας κυβέρνησης και δήμου για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων που παρουσιάζει η πρωτεύουσα της χώρας, και για να τεθούν οι βάσεις για ανάπτυξη, αξιοποίηση των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της και βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τέθηκαν οι εξής προτεραιότητες:

Με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συζητήθηκε η ανάγκη ενός πλαισίου πολιτικών για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, και ο συντονισμός με το Δήμο Αθηναίων για θέματα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (2014-2020) αλλά και για την προετοιμασία της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2021-2027). Στο πλαίσιο αυτό, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων ανέπτυξε την πρότασή του για να αποκτήσει ο Δήμος ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρακτική που εφαρμόζεται ήδη σε άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συζητήθηκε το ζήτημα της ασφάλειας στην Αθήνα, και η πρόταση για τη δημιουργία Κοινού Συντονιστικού Οργάνου για θέματα ασφάλειας, με την υποστήριξη και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συζητήθηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης των θεσμικών εκκρεμοτήτων για το ζήτημα των εγκαταλελειμμένων ακινήτων και των δυνατοτήτων αποκατάστασης και αξιοποίησής τους, καθώς και η ανάγκη εκπόνησης μιας πλήρους και σύγχρονης κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη.

Με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συζητήθηκε η στρατηγική ανάδειξης της πρωτεύουσας και της διαχρονικής ταυτότητάς της, οι δυνατότητες αξιοποίησης του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος, και η θεσμοθέτηση ομάδας εργασίας που θα επιταχύνει τις απαραίτητες αποφάσεις και διαδικασίες.

Με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συζητήθηκαν ζητήματα υλοποίησης των μεγάλων έργων που επηρεάζουν την πόλη και την καθημερινότητα της και υπήρξε συμφωνία οι όποιες παρεμβάσεις και χωροθετήσεις να γίνονται σε συνεργασία με το Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επιπλέον, συζητήθηκε το σχέδιο της νέας Δημοτικής Αρχής για εφαρμογή του μοντέλου της «πρότυπης γειτονιάς». Η αναγέννηση της Αθήνας ξεκινάει από τις 129 γειτονιές της. Στο πρότυπο προβλέπονται μια σειρά παρεμβάσεων από άμεσης εφαρμογής μέχρι μακροπρόθεσμης διάρκειας. Σε αυτό το πλαίσιο έμφαση δόθηκε στην πολύπαθη γειτονία των Εξαρχείων και σε ένα σύνολο έργων και δράσεων για την ανάπλαση και αναβάθμιση της περιοχής. Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σχέδιο με στόχο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα προβλήματα που εντοπίζονται, να αλλάξει την εικόνα της περιοχής και να δημιουργήσει νέες προοπτικές και δυνατότητες. Πάντα με γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων, των επαγγελματιών των επισκεπτών, η συμμετοχή των οποίων σε μια ανοικτή διαδικασία συμμετοχικής διαβούλευσης είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ευόδωση των στόχων της κοινής προσπάθειας αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τον χαρακτήρα και την ταυτότητα των Εξαρχείων.

Τέλος όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο νέος δήμαρχος Αθήνας, δεσμεύονται σε ένα πλαίσιο σταθερής συνεργασίας για την υλοποίηση όσων συζητήθηκαν, και για την πραγματοποίηση όλων των έργων και δράσεων με ταχύτητα και επιτυχία. Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να συσταθούν άμεσα ομάδες εργασίας ανά υπουργείο κι επίσης να πραγματοποιείται συστηματικά και σε τακτικά διαστήματα ανάλογη με τη σημερινή, διευρυμένη συνάντηση των μελών της κυβέρνησης και του δημάρχου Αθηναίων.