O κ. Γιώργος Στάσης της ENEL Romania για Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ
O κ. Γιώργος Στάσης της ENEL Romania για Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

Τα σενάρια των τελευταίων ημερών που ήθελαν τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της ΔΕΗ να προέρχεται από από τον χώρο της αγοράς και να αποτελεί έναν έμπειρο τεχνοκράτη στα πρότυπα των επιλογών που έχει κάνει και για άλλες θέσεις – κλειδί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε η χθεσινή επιλογή του Γιώργου Στάσση.

Πιο συγκεκριμένα, το Δ.Σ. του Υπερταμείου αποφάσισε, σύμφωνα με τη ανακοίνωση, να εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ ΑΕ τον κ. Γιώργο Στάσση για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης.

Όπως σχολίαζαν κατά τη χθεσινή ημέρα οι άνθρωποι του ΥΠΕΝ, ο κ. Στάσσης είναι μάνατζερ από τον χώρο της ενέργειας, έχει κάνει καριέρα σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, έχει εμπειρία σε αναδιάρθρωση ενεργειακών επιχειρήσεων, είναι νέος σε ηλικία και είναι ένας Έλληνας, που επιστρέφει από το εξωτερικό για να βοηθήσει στην προσπάθεια της κυβέρνησης».

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης άφηνε να εννοηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα πως ο πρωθυπουργός παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην επιχείρηση προκειμένου να γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση, και φυσικά, να μετέχει στην επιλογή του νέου επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης.

Εξάλλου, και ο ίδιος ο κ. Στάσσης χαρακτηρίζεται ως «μάνατζερ» που αναλαμβάνει να διαχειριστεί την ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ η οποία, όπως σχολιάζουν από πλευράς κυβερνήσεως, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να εκραγεί και συνεπώς η επιλογή του δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις εξελίξεις στην αγορά.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα που πιστώνεται, μεταξύ άλλων, στον κ. Στάσση είναι η διεθνής εμπειρία του. Μάλιστα, αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του CEO της Enel Romania ενώ νωρίτερα είχε διατελέσει και επικεφαλής της Enel Green Power σε Ν.Α. Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ο Όμιλος Enel είναι πολυεθνική εταιρεία με δραστήρια παρουσία στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, ΑΠΕ και φυσικού αερίου και βρίσκεται μεταξύ των πρωτοπόρων σε ό,τι αφορά την εγκατεστημένη δυναμικότητα και το αναφερόμενο EBITDA στην παραγωγή ενέργειας στην Ευρώπη. Η παρουσία της Enel Green Power και στις πέντε ηπείρους γεννά ακόμη υψηλότερες προσδοκίες για τον νέο CEO και πρόεδρο της ΔΕΗ. Η επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Enel διαχειρίζεται πάνω από 44GW αιολικών, γεωθερμικών, υδροηλεκτρικών και ηλιακών σταθμών. Η κεφαλαιοποίηση της ιταλικής εταιρείας εν γένει αγγίζει τα 64 δισ. ευρώ με 69.000 άτομα προσωπικό, επενδύσεις που προσεγγίζουν τα 28 δισ. ευρώ και 73 εκατ. πελάτες.

Εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι η εταιρεία του είχε κληθεί να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες με τη ΔΕΗ σε ό,τι αφορά τη μείωση μεριδίου στην αγορά ενέργειας, την επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και, φυσικά, τη δημοσιονομική εξυγίανση του ομίλου. Η εμπειρία του σε αντίστοιχες συγκυρίες θα αποβεί, όπως εκτιμάται, ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να μπορέσει η ΔΕΗ να επιστρέψει σε συνθήκες βιωσιμότητας.

Εξάλλου, οι αγορές φαίνεται ότι έχουν ήδη στείλει τα πρώτα θετικά μηνύματα καθώς, μετά και την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας και τον διορισμό του Κωστή Χατζηδάκη στο ΥΠΕΝ, η μετοχή της ΔΕΗ έχει πάρει τα πάνω της. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Axia Research, η επιχείρηση θα μπορούσε να παρατηρήσει άνοδο των EBITDA κατά 400-600 εκατ. ευρώ κατά τα επόμενα 1-2 χρόνια ενώ το σχέδιο που εξήγγειλε ο νέος υπουργός θα μπορούσε να οδηγήσει σε απομόχλευση της τάξης των 2 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της ΔΕΗ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση, οδήγησε παράγοντες της αγοράς να αρνηθούν την πρόταση που τους έγινε για να αναλάβουν αυτοί τα ηνία της επιχείρησης.