Ταινιόδρομος στο Λιμάνι Πειραιά
Ταινιόδρομος στο Λιμάνι Πειραιά
Ταινιόδρομος στο Λιμάνι Πειραιά
Ταινιόδρομος στο Λιμάνι Πειραιά
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολοκληρώθηκε η αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ στην κατάρρευση μέρους του ταινιοδρόμου του εργοστασίου Λιπασμάτων, στο φανάρι της εισόδου του λιμένα Πειραιά, στον Μώλο Κράκαρη, λόγω του πρόσφατου σεισμού στο Λεκανοπέδιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απέδωσε μακροσκοπικά τα εξής ευρήματα:

Τμήμα Α: Λόγω του σεισμού έπεσαν μικρά τμήματα σκυροδέματος από δυο υποστυλώματα τα οποία είχαν διαρραγεί λόγω οξείδωσης του οπλισμού.

Τμήμα Β:

1. Από τα 27 υποστυλώματα κατέρρευσαν τα τελευταία 8 που χωροθετούνται προς το Γ τμήμα. Στα υποστυλώματα που απέμειναν στο τμήμα Β σημειώθηκαν αλλού μικρότερες και αλλού μεγαλύτερες καταπτώσεις. Είχαν, επίσης, διαρραγεί λόγω οξείδωσης του οπλισμού.

2. Η παθολογία αυτή σημειώνεται σε ποσοστό 50% των υποστυλωμάτων που απέμειναν.

3. Κακή φαίνεται ότι ήταν και η συνάφεια υποστυλώματος -οπλισμού λόγω της οξείδωσης.

4. Έχει σημειωθεί και κατάπτωση σε μία πλάκα στέγασης του ταινιοδρόμου ανάμεσα στο 15ο και 16ο υποστύλωμα.

Τμήμα Γ: Δεν παρατηρήθηκε πρόσθετη παθολογία από τον σεισμό. Η κατάπτωση τμημάτων σκυροδέματος από δυο υποστυλώματα οφείλεται στην οξείδωση του οπλισμού.

«Η αναβίωση του ταινιοδρόμου των Λιπασμάτων, αποτελεί το ισχυρότερο τοπόσημο στην είσοδο της βιομηχανικής ζώνης στο λιμάνι του Πειραιά επειδή ανακαλεί τη συλλογική μνήμη της κοινωνίας που τον δημιούργησε. Επιβάλλεται η αναβίωση του Μώλου του Κράκαρη και του ταινιοδρόμου των Λιπασμάτων. Ως εκ τούτου συγκροτείται Επιτροπή του άρθρου 41 του Ν.3028/2002, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την διαφύλαξη της αυθεντικότητας του μνημείου» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.