Κοινή υπουργική αλλά και εθνική γραμμή φαίνεται πως κρατά η ελληνική πλευρά σε θέματα που αφορούν την άσκηση ενεργειακής διπλωματίας.

Το ευτύχημα για την ελληνική πλευρά είναι ότι, ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών, συνεχίζεται αναλλοίωτη η πολιτική που εφαρμόστηκε έως σήμερα σε ζητήματα διεθνούς διπλωματίας.

Η ελληνική πλευρά αξιοποιεί τις συμμαχίες που έχει χτίσει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προκειμένου να αναδειχθεί σε περιφερειακή ενεργειακή δύναμη και να παίξει καταλυτικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μετέβη χθες στο Κάιρο για να συμμετέχει στη 2η υπουργική σύνοδο του East Med Gas Forum που ολοκληρώνεται σήμερα με συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, Ιταλίας, Ιορδανίας και Παλαιστινιακής Αρχής.

Στην Αθήνα επενδύουν ιδιαίτερα στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med ενώ ψηλά στην ατζέντα των διαβουλεύσεων για την περιφερειακή συνεργασία βρίσκονται και θέματα ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στον ίδιο άξονα βρίσκονται και τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως ο αγωγός ΤΑΡ και ο ελληνο-βουλγαρισκός IGB καθώς και η ιδιωτική επένδυση FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Η Ελλάδα παραμένει εταίρος της Τριμερούς Συνόδου με Κύπρο και Ισραήλ και πιστή σύμμαχος της Αιγύπτου. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο υπουργός σημείωσε κατά τη συνάντησή του με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Τάρεκ Μόλλα, πως «η σημερινή επίσκεψη είναι η πρώτη μου επίσκεψη ως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο εξωτερικό. Και αυτό έρχεται να υπογραμμίσει τη σημασία που η Ελλάδα δίνει στη συνεργασία της με την Αίγυπτο».

Συμπλήρωσε δε, πως «η Αίγυπτος δεν είναι μόνο μία χώρα γειτονική στην Ελλάδα. Είναι ένας στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα. Αλλά, η επίσκεψη αυτή υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της συνεργασίας όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής για θέματα ενέργειας». Μάλιστα, οι δύο άντρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις διμερείς ενεργειακές σχέσεις δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της εμπορίας, εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων αλλά και σε θέματα που αφορούν τις επενδύσεις σε ηλεκτρισμό και ΑΠΕ καθώς και την περιφερειακή συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.

Έμπειρος αναλυτής σημείωνε ότι το μεγαλύτερο δώρο του Ερντογάν στην Ελλάδα ήταν η απομάκρυνση της Αιγύπτου, του Ισραήλ, και προσφάτως και των Ηνωμένων Πολιτειών, από την Τουρκία. Η ισχυρή παρουσία και η στήριξη των ΗΠΑ σε θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναδεικνύεται τόσο από τη συμμετοχή του αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Τριμερή Σύνοδο όσο και από την παρουσία του αμερικανού ΥΠΕΝ, Ρικ Πέρι, στο Φόρουμ που στοχεύει να επαναβεβαιώσει τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας στην ευρύτερη ζώνη.

Ο κ. Χατζηδάκης θα έχει σήμερα την ευκαιρία να συναντηθεί μαζί του προκειμένου να τεθούν επί τάπητος θέματα διμερούς ενδιαφέροντος για την ενεργειακή συνεργασία και την ασφάλεια στην περιοχή. Παράλληλα, στο πρόγραμμά του βρίσκεται και η συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ο νέος υπουργός είχε επισημάνει, τόσο κατά την τελετή παραλαβής – παράδοσης στο ΥΠΕΝ όσο και στην ομιλία του στο Economist, τη σημασία του υπουργείου Ενέργειας σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας ενώ ενδεικτικά είχε αναφέρει ότι επιτελεί ρόλο «ενός μικρού υπουργείου Εξωτερικών» αποδεικνύοντας ότι θέτει στο επίκεντρο τη χάραξη και τη συνέχιση εθνικής στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας.