Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης
Πηγή Εικόνας: amna

Μνημόνιο συνεργασίας με τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες υπέγραψε χθες η υπερχρεωμένη επιχείρηση Creta Farms μετά την καταλυτική διαμεσολάβηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ξεκινά άμεσα και η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου αυτού βήματος για την κρητική αλλαντοβιομηχανία θα αποτελέσει πρότυπο για τις επόμενες πρωτοβουλίες του υπουργού για τη διάσωση μεγάλων επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με «λουκέτο» λόγω «κόκκινων» δανείων και έλλειψης ρευστότητας.

Μιλώντας χθες στο περιθώριο δημοσιογραφικής ενημέρωσης για την υπόθεση της Creta Farms, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε χαρακτηριστικά πως «το μοντέλο Creta Farms μας πήγε καλά, θέλουμε να το εφαρμόσουμε γενικώς. Θέλω να ξέρουν ότι παρεμβαίνουμε και δεν θα αφήσουμε κανέναν στη μοίρα του»

Μάλιστα γνωστοποίησε ότι έχει ήδη καταρτιστεί, από ομάδα εργασίας στο υπουργείο, ένας κατάλογος 170 μεγάλων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα «και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε όσα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα μπορούμε» όπως υπογράμμισε.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας των μετόχων της Creta Farms με το σχέδιο των τραπεζών

Ο υπουργός αποκάλυψε πως ο ρόλος του είναι να φέρει τις δύο πλευρές (μετόχους και πιστωτές) στο τραπέζι του διαλόγου με στόχο την εξεύρεση λύσης, σημειώνοντας πως «εγώ δεν μπαίνω στις λεπτομέρειες αναδιάρθρωσης, μπαίνω στο διπλωματικό κομμάτι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο λόγος για τον οποίο οι δύο μεγαλομέτοχοι υπέγραψαν είναι ότι θα γνωστοποιούσε ποιός από τους δύο δεν υπέγραψε και θα έχαναν τη δουλεία τους περισσότεροι από 300 άνθρωποι και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία του για εξεύρεση βιώσιμης λύσης ήταν παραπάνω από αναγκαία καθώς η επιχείρηση θα έκλεινε μέσα στην εβδομάδα από παντελή έλλειψη ρευστότητας και διαθέσιμου προϊόντος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός: «Και οι δύο βασικοί μέτοχοι, οι κ.κ. Κώστας Δομαζάκης και Μάνος Δομαζάκης υπέγραψαν το Memorandum of Understanding (MoU) με τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες και έτσι όλοι δεσμεύονται σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με συγκεκριμένη διαδικασία για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που θα οδηγήσει τη σπουδαία αυτή εταιρία σε ένα ακόμη λαμπρότερο μέλλον. Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και υπάρχει προσδοκία ότι με την ανάπτυξη της εταιρίας θα δημιουργηθούν πολλές περισσότερες», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό αίρονται οι τραπεζικές αιρέσεις και ανοίγει ο δρόμος ρευστότητας για την εταιρία.

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους δύο βασικούς μετόχους διότι έδειξαν θάρρος και εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας και τον υφυπουργό υποδομών και βουλευτή Ρεθύμνης, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που με ενημέρωσε για αυτό το θέμα και με κατηύθυνε σωστά για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».

Ο κ. Γεωργιάδης σε συνάντησή του με δημοσιογράφους σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές και μάλιστα, όπως είπε, «από το Σάββατο που γνωστοποιήθηκε το θέμα, εμφανίστηκαν και δύο τρεις νέοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές».

Ο υπουργός ενημέρωσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατά το σχέδιο των πιστωτριών τραπεζών της εταιρίας, έως τις 31 Ιουλίου προβλέπεται η μεταβίβαση σημάτων και πατεντών της εταιρίας από την προσωπική εταιρία Novaplot στη μητρική καθώς και η άμεση τοποθέτηση CRO – που θα ελέγχει κάθε οικονομική δραστηριότητα της εταιρίας- από την Ernst & Young.

Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της CRETA FARM, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι εργαζόμενοι από την CRETA FARM με ενημέρωσαν ότι αυτή την εβδομάδα η εταιρεία θα έκλεινε, και θα έμεναν όλοι τους χωρίς δουλειά. Σάββατο ανέλαβα πρωτοβουλία, έφερα στο υπουργείο τους ανθρώπους τεσσάρων συστημικών τραπεζών, έφερα διαδοχικά τους μετόχους, οι οποίοι είναι στο μέσο μιας μεγάλης οικογενειακής διαμάχης. Χρησιμοποίησα όση πειθώ έχω, αποδείχθηκε ότι έχω κάποια, και αυτό που δεν μπορούσε να γίνει επί σειρά μηνών, έγινε πραγματικότητα. Και σήμερα υπέγραψαν και οι δύο μέτοχοι το μνημόνιο συνεργασίας με τις τράπεζες, το οποίο εξασφαλίζει ομαλή χρηματοδότηση της εταιρείας, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, για να συνεχίσει η εταιρεία», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Μάλιστα ο υπουργός αναφέρθηκε και σε σχόλια που έγιναν σε βάρος του γι΄αυτή την προσπάθεια: «Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι είναι καλό ο κ. Φλαμπουράρης να μπαίνει για να διασώσει τον Μαρινόπουλο, με τη συμφωνία Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου αλλά είναι κακό ο Γεωργιάδης να διασώζει τις θέσεις εργασίας στην CRETA-FARM», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε: «Γι΄αυτό είμαστε στην πολιτική για να λύνουμε τα προβλήματα των ανθρώπων και όχι για να τσακωνόμαστε στο Κοινοβούλιο ή οπουδήποτε αλλού».