Σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε χθες το βήμα της Βουλής και το τέλος των προγραμματικών δηλώσεων για να εξαγγείλει άμεσα και επείγοντα μέτρα για την περιοχή της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και την ανακούφιση των πληγέντων.

Λίγο νωρίτερα, με εισήγηση του νέου Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου κράτησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τραγωδίας.

Θυμίζουμε ότι η ΝΔ επί μήνες είχε εξαπολύσει σκληρή επίθεση στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευθύνες της στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς αλλά και για τις καθυστερήσεις στην επούλωση των πληγών. Και με άτυπο «μότο» το «δεν ξχνάμε και δεν πρόκειται να ξεχάσουμε». Με αυτό στο μυαλό ο Πρωθυπουργός, αφού το πέρας των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης συνέπιπτε με την επέτειο της τραγωδίας, αποφάσισε να ανακοινώσει δέσμη μέτρων άμεσης και βραχυπρόθεσμης απόδοσης, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:

  1. Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής (από τα συνολικά 34 και κάτι εκ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν)
  2. Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά καισε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
  3. Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
  4. Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Τα ανωτέρω μέτρα ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού, με εντολή του κ. Μητσοτάκη ξεκινούν μέσα στον Αύγουστο

5. Καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης. Αναλυτικό ρεπορτάζ του economic.gr για την υπόθεση.

6. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την χθεσινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

  1. Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.
  2. Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.