Airbnb Office
Airbnb Office
Πηγή Εικόνας: Flickr - Open Grid Scheduler / Grid Engine

Φωτιές άναψε η πρόσφατη τοποθέτηση του νέου υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, μόλις ανέλαβε καθήκοντα, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, λέγοντας ότι είναι μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης να οριοθετήσει τον μέγιστο αριθμό ακινήτων μιας  περιοχής που θα προσφέρονται στις πλατφόρμες.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων κ. Ανδρέας Χίου είπε στο economiχ.gr ότι η πολιτεία πρέπει πρώτα και άμεσα να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, πριν λάβει οριστικές αποφάσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Τόνισε ότι ο αριθμός των ακινήτων που έχουν ενταχθεί στις πλατφόρμες του AirBnB  ξεπερνούν τις 90.000, ενώ διευκρίνισε ότι στο μητρώο της εφορίας εντοπίζονται  μόλις 50.000 με 55.000 ακίνητα.

Οι υπόλοιποι 35.000 με 40.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που προσφέρουν προς ενοικίαση τα ακίνητα τους προς μίσθωση σε τουρίστες, δεν είναι «ορατοί» σε ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να λειτουργούν αθέμιτα έναντι όσων ιδιοκτητών έχουν δηλώσει νόμιμα τη δραστηριότητά τους.

Το μέσο μίσθωμα κυμαίνεται από 50 έως 60 ευρώ την ημέρα και στην περίπτωση που η δραστηριότητα δεν έχει δηλωθεί στην εφορία, τα οφέλη είναι πολλαπλάσια σε σχέση με όσους τα έχουν δηλώσει.

Με βάση την φορολογική νομοθεσία για εισοδήματα που προέρχονται από βραχυχρόνιες μισθώσεις  που ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ το χρόνο, ο φορολογικός  συντελεστής  διαμορφώνεται σε 15%. Με συντελεστή 35% φορολογείται το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ. Επιβάλλεται συντελεστής 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ..

Η βραχυχρόνια  μίσθωση αποτελεί  ένα ικανοποιητικό εισόδημα για τους  ιδιοκτήτες  αφού τα έσοδα των ιδιοκτητών διαμερισμάτων στα όρια του  Δήμου Αθηναίων εκτινάχθηκαν στα  89,5 εκατ. ευρώ ο 2018 από 22,1 εκατ. ευρώ το 2016. Η συνολική αγορά του AirBnb αποτιμάται  περίπου στα 2 δις. ευρώ.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος έχει ζητήσει συνάντηση  από τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη για να τους εκθέσουν τα αιτήματα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση θέλει να βάλλει όρια στη δραστηριότητα, διότι, μεταξύ άλλων, δημιουργούν ανοδικές πιέσεις στα μισθώματα που νοικιάζονται από τους Έλληνες.

To economix.gr θα επανέλθει με έρευνα για τα ακίνητα στην πλατφόρμα AirBnB από διάφορες πηγές…