Καλοκουρδισμένη μηχανή θύμισε ο συντονισμένος τρόπος λειτουργίας και η έγκαιρη επέμβαση όλων των φορέων για την αποκατάσταση στη βλάβη της ηλεκτροδότησης της Χαλκιδικής μέσα σε λιγότερο από 36 ώρες από τη θεομηνία. Στο υπουργείο Ενέργειας επικρατεί ικανοποίηση για την κινητοποίηση του μηχανισμού και την αντιμετώπιση του προβλήματος ηλεκτροδότησης στην περιοχή.
Το σκηνικό το απόγευμα της Πέμπτης ήταν «μαύρο» στην περιοχή καθώς δέκα, από τα συνολικά είκοσι, χωριά του δήμου Προποντίδας είχαν μείνει χωρίς ρεύμα. Μάλιστα, ο ενεργειακός εφοδιασμός σε πολλές περιοχές παρέχονταν από τις γεννήτριες του στρατού που είχε σπεύσει για άμεση βοήθεια. Παρά το ελάχιστο της νέας κυβέρνησης στην εξουσία και με δεδομένη την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, το υπουργείο Ενέργειας κινητοποιήθηκε άμεσα και με συντονισμένες δράσεις κατόρθωσε να διαχειριστεί μία κρίσιμη κατάσταση.
Ειδικότερα, μέχρι χθες Παρασκευή 12 Ιουλίου, το μεσημέρι, το ρεύμα είχε επανέλθει στις περισσότερες περιοχές ενώ ακολούθησαν μικρές διακοπές. Στην περιοχή έσπευσε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, που βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Η βλάβη στη Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV Μουδανιών – Κασσανδρείας αποκαταστάθηκε στις 11:28 και λίγο αργότερα ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες αποκατάστασης Μέσης και Χαμηλής Τάσης.
Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ σε ανακοίνωσή του, από την πρώτη στιγμή που έλαβαν γνώση για την πτώση δύο ιστών υψηλής τάσης, τα συνεργεία έσπευσαν να ασφαλίσουν τη Γραμμή Μεταφοράς προς αποφυγή οιουδήποτε κινδύνου. Ικανοποίηση εξάλλου υπήρχε και στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ καθώς οι εργαζόμενοι στη Χαλκιδική αποκατέστησαν άμεσα εκτεταμένες ζημιές σε Δίκτυο Μέσης Τάσης 2.429 χλμ και σε Δίκτυο Χαμηλής Τάσης 2.152 χλμ, που τροφοδοτούν 162 πελάτες Μέσης Τάσης και 153.382 πελάτες Χαμηλής Τάσης.
Ο υπουργός έσπευσε να ευχαριστήσει εργαζομένους σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν για να αποκατασταθούν τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική και συμπλήρωσε ότι τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο.
«ΜΠΛΑΚ-ΑΟΥΤ»
Ιδιαίτερη εντύπωση, κατά τη χθεσινή ημέρα, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη αναφορικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ. Ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ενδεχόμενο να γίνει μπλακ άουτ κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών θέλοντας να υπογραμμίσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η επιχείρηση. Σημείωσε δε, πως το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος έχει φτάσει «στα όριά του» και συμπλήρωσε ότι, αν και γίνεται προσπάθεια για την ομαλή λειτουργία του, το σύστημα παραμελήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Όπως έγραφε τις προηγούμενες ημέρες και το economix.gr, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν σκέφτεται προς το παρόν την αύξηση στα τιμολόγια που θα σήμαινε επιβάρυνση των καταναλωτών ενώ επανέλαβε πως στόχος της διοίκησης είναι η σωτηρία της ΔΕΗ. Τέλος, απέρριψε εκ νέου κάθε ενδεχόμενο να βρεθεί στο άμεσο μέλλον στρατηγικός επενδυτής για την επιχείρηση εξαιτίας και της οικονομικής της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα.