Connecting Europe Facility
Connecting Europe Facility
Connecting Europe Facility
Connecting Europe Facility
Πηγή Εικόνας: europa.eu

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» για το 2019, με τη διάθεση 25 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις και τις επιχειρήσεις να συνδεθούν με πανευρωπαϊκές ψηφιακές πλατφόρμες και να διασφαλίσει τη διασυνοριακή διαλειτουργικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων επικεντρώνεται σε έξι τομείς: στην κυβερνοασφάλεια (10 εκατ. ευρώ), στην ηλεκτρονική υγεία (5 εκατ. ευρώ), στις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις(1 εκατ. ευρώ), στην ευρωπαϊκή ηλεκτρονική δικαιοσύνη (3 εκατ. ευρώ), στα ανοικτά δεδομένα του δημόσιου τομέα (5 εκατ. ευρώ) και στη νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τις ψηφιακές δεξιότητες (1 εκατ. ευρώ). Οι αιτούντες καλούνται να υποβάλουν σχέδια τα οποία να έχουν στόχο να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών, των επιχειρήσεων και των δημόσιων διοικήσεων, καθώς και να συμβάλουν στην υλοποίηση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων θα λήξει στις 14 Νοεμβρίου 2019 και οι πιθανοί αιτούντες που επιθυμούν να γνωρίσουν περισσότερα ενθαρρύνονται να λάβουν μέρος σε εικονική ενημερωτική ημερίδα στις 10 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΜΣΕ)»  υποστηρίζει υλικές και ψηφιακές υποδομές στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας· περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έργα τηλεπικοινωνιών ΜΣΕ διατίθενται εδώ. Κατά τη δημοσιονομική περίοδο της ΕΕ για το διάστημα 2014-2020, ο τομέας για τις τηλεπικοινωνίες του ΜΣΕ έχει προϋπολογισμό ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 870 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων που ανοίγουν τον δρόμο στην ψηφιοποίηση και στη διασυνοριακή διαλειτουργικότητα των δημόσιων υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής 31 συμφωνίες για έργα που περιλαμβάνουν Έλληνες δικαιούχους στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων 2014-2018. 9,6 εκατ. ευρώ από την χρηματοδότηση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» προορίζονται για Έλληνες δικαιούχους, ποσό που αντιστοιχεί σε συνολικό κόστος 13,5 εκατ. ευρώ.