Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ - Αθήνα, 09072019
Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ - Αθήνα, 09072019
Πηγή Εικόνας: Θοδωρής Καραουλάνης - economix.gr

Την αναγκαιότητα να υπάρξει καθορισμός των χρήσεων γης, προκειμένου να έρθουν επενδύσεις, επεσήμανε μεταξύ άλλων το νέο επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος – τονίζοντας παράλληλα πως είναι μια από τις προτεραιότητες της πολιτικής ατζέντας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης κατά την παραλαβή – παράδοση του υπουργείου, «οι χρήσεις γης αποτελούν το νούμερο 1 θέμα σε σχέση με το πρόγραμμα επενδύσεων της χώρας».

Το ίδιο επεσήμανε και ο νέος υφυπουργός για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος και ακαδημαϊκός Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης και διευκόλυνσης των επενδύσεων ενώ τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου κάλυψης του συνόλου της χώρας με χρήσεις γης, κάτι που όπως σημείωσε, καταργεί αυτόματα την εκτός σχεδίου δόμηση.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε μάλιστα ότι πρέπει επιτέλους η Ελλάδα να αποκτήσει σε ολόκληρη την έκτσή της γνωστές εκ των προτέρων χρήσεις γης, η έλλειψη των οποίων , όπως σημείωσε, αποτελεί πρωτοτυπία στον δυτικό κόσμο.

Το ότι η χώρα μας έχει τέτοιες πρωτοτυπίες επικαλέστηκε και ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στην έλλειψη Κτηματολογίου.

Κανείς βέβαια δεν αναφέρθηκε στα πεπραγμένα προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν σε αυτές τις πρωτοτυπίες. Αλλά και δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, καθώς, όπως είπαν, αυτό θα γίνει αρχικά στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Το τελευταίο ΠΔ με τις χρήσεις γης

Πέρσι τον Ιούλιο, με αρκετή καθυστέρηση και υπό την πίεση των θεσμών, με Προεδρικό Διάταγμα καθορίστηκαν οι 47 χρήσεις γης, οι οποίες ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνουν κέντρα αποτέφρωσης νεκρών, αναγκαίες δομές προσφύγων για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και καλλιέργεια λαχανόκηπων σε πόλεις για ατομική κατανάλωση.

Μάλιστα, με βάση αυτές τις χρήσεις, μέσα στην επόμενη διετία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ) – κάτι στο οποίο φαίνεται πως η χώρα έχει μείνει πολύ πίσω.

Η νέα πολιτική ηγεσία δεν δεσμεύτηκε για το αν θα αλλάξει ή όχι το ΠΔ, ούτε για το αν θα αλλάξει τις προβλέψεις – προδιαγραφές των ΤΧΣ.

Ειδικότερα με το ΠΔ, αυξήθηκαν οι γενικές χρήσεις γης και από 9 που ήταν έγιναν 13. Πιο συγκεκριμένα είναι οι εξής:

– Αμιγής κατοικία.

– Γενική κατοικία.

– Πολεοδομικό κέντρο – κεντρικές λειτουργίες πόλης -τοπικό κέντρο συνοικίας-γειτονιάς.

– Τουρισμός – αναψυχή.

– Κοινωφελείς λειτουργίες.

– Ελεύθεροι χώροι – Αστικό Πράσινο.

– Παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης.

– Χονδρεμπόριο.

– Τεχνόπολις – Τεχνολογικό Πάρκο.

– Παραγωγικές δραστηριότητες υψηλής όχλησης.

– Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας.

– Ειδικές χρήσεις.

– Αγροτική χρήση.

Συνολικά θεσμοθετήθηκαν 47 ειδικές χρήσεις γης, στις οποίες εκτός των παραδοσιακών δραστηριοτήτων (κατοικία, εκπαίδευση, πράσινο, βιομηχανία) περιλαμβάνουν και νέες, στις οποίες συγκαταλέγονται:

  • Οι γωνιές ανακύκλωσης και τα μικρά και μεγάλα πράσινα σημεία που αποτελούν βασικά εργαλεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων.
  • Γωνιές ανακύκλωσης προβλέπονται και στις περιοχές αμιγούς κατοικίας, ενώ μικρά πράσινα σημεία και στις περιοχές γενικής κατοικίας.
  • Οι εγκαταστάσεις προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, μεταναστών και άλλων ευάλωτων ομάδων ως αναγκαίες δομές για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, οι οποίες θα επιτρέπονται στις περιοχές γενικής κατοικίας με τον περιορισμό της φιλοξενίας έως 300 ατόμων.
  • Τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών, τα οποία θα επιτρέπονται στις περιοχές με κοινωφελείς λειτουργίας και τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών που θα επιτρέπονται στις περιοχές παραγωγικής δραστηριότητας χαμηλής και μέσης όχλησης και χονδρεμπορίου.

Στις περιοχές γενικής κατοικίας επιτρέπεται μεταξύ άλλων, η λειτουργία πρατηρίων καυσίμων, η λειτουργία ΚΤΕΟ και συνεργείων αυτοκινήτων αλλά όχι και βαφείων-φανοποιείων.

Αναφορικά με την  κατηγορία της αγροτικής χρήσης, στην οποία επιτρέπονται συμπληρωματικές με την αγροτική εκμετάλλευση δραστηριότητες, όπως η μεταποίηση τοπικά παραγόμενων αγροτικών προϊόντων και η ανάπτυξη μικρής κλίμακας αγροτουριστικών καταλυμάτων (έως 30 κλίνες), αποθήκες, αντλητικές εγκαταστάσεις, κτηνοτροφικές – πτηνοτροφικές, πολυλειτουργικό αγρόκτημα), γωνιές ανακύκλωσης και μικρά πράσινα σημεία και εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

Οι άλλες προτεραιότητες

Ωστόσο, το υπουργείο δεν στάθηκε μόνο στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ξεκάθαρων χρήσεων γης ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές αλλά έχει στόχο αρκετά ακόμα καίρια ζητήματα που χρήζουν είτε επίλυσης, είτε ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, τα πιο σημαντικά σε αυτή την φάση είναι  τα εξής:

– Σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον χωροταξική πολιτική που βάζει τέλος στην άναρχη δόμηση.

– Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

– Οργανωμένα σχέδια για την αναβάθμιση της προστασίας των δασών.

– Εφαρμογή καλών ευρωπαϊκών πρακτικών στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

Ο νέος υπουργός επισήμανε ότι το α’ εξάμηνο θα είναι κομβικής σημασίας για την πορεία του κυβερνητικού έργου και μίλησε για την σημασία αλλά και τις ιδιαιτερότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως επισήμανε, το ΥΠΕΝ είναι ένα υπουργείο κρίσιμο για την καθημερινότητα, καθώς συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της ζωής αλλά είναι και πρωταρχικής σημασίας για την οικονομία.