Στροφή της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στροφή της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το μεγάλο βήμα για την υλοποίηση του στρατηγικού της στόχου να στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) πραγματοποίησε η ΔΕΗ μετά και την υπογραφή για εξαγορά του 45% των αιολικών πάρκων ισχύος 69,7 MW της Volterra σε Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία.

Μολονότι η ΔΕΗ υπήρξε από τις πρώτες επιχειρήσεις που στράφηκαν στις ΑΠΕ, επέμεινε στη λιγνιτική παραγωγή με αποτέλεσμα να έχει μικρό μερίδιο της «πράσινης» ενέργειας στην εγχώρια πίτα.

Μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν λειτουργούσε ούτε 160 MW ΑΠΕ με το μερίδιο της να περιορίζεται στο 2,9% της αγοράς.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της εταιρείας, που διαμορφώθηκε με τη βοήθεια της McKinsey, αφορά τον 15πλασιασμό της σε ΑΠΕ (συνολική εγκατάσταση ισχύος 2,5 GW) έως το 2030, ενώ ο ενδιάμεσος στόχος απαιτεί να έχει η εταιρεία 500 MW μέχρι το 2020 και 600 ΜW έως το 2022. Εξάλλου, οι επενδύσεις της υπερβαίνουν συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ: 300 MW αιολικά, 150 MW υδροηλεκτρικά, 30 MW βιομάζα και περίπου 20 MW γεωθερμία.

Τη συμφωνία ανάμεσα σε ΔΕΗ και Volterra είχε αρχικά διαπραγματευτεί ο τ. διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ), Ηλίας Μοναχολιάς, που, όμως, υπέβαλε την παραίτησή του ύστερα και από τις έντονες διαμαρτυρίες του για τη συγχώνευση μητρικής εταιρείας και ΔΕΗΑΝ.

Η εταιρεία της Volterra στη Βοιωτία κατέχει δύο αιολικά πάρκα, εκ των οποίων το ένα έχει ισχύ 10,8 MW με FiP 56,45 ευρώ/MWh ενώ το άλλο 42,9 MW με FiP 98 ευρώ/MWh.

Η αντίστοιχη εταιρεία στην Αιτωλοακαρνανία έχει στην κατοχή της ακόμη δύο αιολικά πάρκα με ισχύ 16 MW που λειτουργούν με FiP 98 ευρώ/MWh.

Η επιχείρηση σχεδιάζει ακόμη στο Αμύνταιο, από κοινού με αμερικανικό οίκο, την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (με ισχύ 25 MW) από βιομάζα. Η μονάδα αναμένεται να προσφέρει 45 MW θερμικής ενέργειας για την τηλεθέρμανση της περιοχής.

Σε σχετικό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε στις αρχές του 2018 εκδήλωσαν ενδιαφέρον 12 εταιρείες αλλά η διαδικασία πάγωσε στη δεύτερη φάση και η επιχείρηση αποφάσισε την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή προκειμένου να κατασκευάσει η ίδια τη μονάδα. Εξάλλου, το 2018, σημείωσε αύξηση των εσόδων της κατά 67,7%. O Όμιλος και η εταιρεία κατά την κλειόμενη χρήση πραγματοποίησε έσοδα από εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας €86.779.133 και € 85.070.849 αντίστοιχα (2017: € 51.744.890 και € 51.744.890 αντίστοιχα).

Στην ΔΕΗ το 45% των αιολικών πάρκων της Volterra

Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΕΗ και, όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μανόλης Παναγιωτάκης, στην κατεύθυνση αυτή της υλοποίησης του στόχου για στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα όπως είναι κατασκευές ιδίων έργων, εξαγορές, συμμετοχές joint venture, κ.λπ.».

Από τη δική του πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος της Volterra, Πάνος Νίκου, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κράτος χωρίς να έχει έναν δεσπόζοντα παραγωγό ενέργειας και αυτός είναι ο ρόλος της ΔΕΗ για την Ελλάδα» ενώ συμπλήρωσε πως «όταν ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε τη στρατηγική που αφορά στις ΑΠΕ για τη ΔΕΗ, μιλήσαμε για τις δυνατότητες να αποτελέσει η Volterra μέρος αυτή της στρατηγικής. Η συμφωνία, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, ολοκληρώθηκε σήμερα και τυπικά και είναι μια συμφωνία win-win».