

Το μήνυμα ότι πρέπει να μπει ένα τέλος, ένα όριο στα διαρκώς αυξανόμενα βάρη που σηκώνει ο ελληνικός τουρισμός, είτε αυτά είναι φορολογικά είτε κανονιστικά, έστειλε σε όλους όσοι ασκούν πολιτική στη χώρα ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Χατζής, από το 10ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αγρίνιο.
«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στον νέο κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλος ο κλάδος, σύσσωμος, είναι αντίθετος σε πολλές από τις ρυθμίσεις του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό και ιδιαίτερα για τα τέλη και τις υποσημειώσεις για τις οριζόντιες περιοριστικές ρυθμίσεις» ανέφερε ο κ. Χατζής και συμπλήρωσε: «Θέλω να πω ένα τεράστιο ΟΧΙ σε οριζόντιους περιορισμούς από υπερκείμενους συνδυασμούς. ΟΧΙ σε αυθαίρετα όρια κλινών που αγνοούν την πραγματικότητα κάθε προορισμού. Το χωροταξικό οφείλει να δίνει κατευθύνσεις και όχι να ακυρώνει την προοπτική ολόκληρων περιοχών». Μάλιστα, ανέφερε ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να γνωρίζουν τι σημαίνει κάθε απόφαση για την οικονομία, τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας και το μέλλον του τόπου τους. «Δεν θα θέλαμε έναν χωροταξικό σχεδιασμό για τον Τουρισμό, που ο κλάδος ζητά επί δεκαετίες, να οδηγηθεί τελικά σε αντιπαράθεση και δικαστικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας».
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διοργάνωση στο Αγρίνιο του συνεδρίου της ΠΟΞ. Όπως τόνισε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εισέρχεται δυνατά και θεσμικά στον τουριστικό χάρτη. «Μια περιφέρεια η οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια βρισκόταν εντελώς εκτός αυτού που λέμε τουριστικός τομέας. Περίπου το 1,2% του τοπικού μας ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό όταν σε άλλες περιφέρειες το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 20 με 25%».
«Από το 2019 ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια ενός μεγάλου rebranding της περιφέρειάς μας και πλέον από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συστηνόμαστε στην παγκόσμια αγορά ως Ολυμπιακή Γη» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα προβολής συνοδεύεται από έργα υποδομής που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη των τουριστικών μνημείων, των αρχαίων θεάτρων, της Αρχαίας Ολυμπίας και άλλων έργων που έχουν αποκατασταθεί και παραδοθεί στο κοινό, αποτελώντας πόλο έλξης για τον επισκέπτη. Όλα αυτά συνοδεύονται με μια μεγάλη προσπάθεια και σε υποδομές λιμενικές (με μαρίνες όπως στη Ναύπακτο και στη Βόνιτσα), την Πατρών-Πύργου που ολοκληρώθηκε, αλλά και την Αμβρακία Οδό.
«Ο τουρισμός έχει προϋπόθεση την προσβασιμότητα. Αυτό, με τις υποδομές που έχουν παραδοθεί στο κοινό, αποτελεί παρελθόν. Πλέον ανοίγει μια τεράστια ευκαιρία στην περιοχή μας να αναπτυχθεί περαιτέρω τουριστικά» υπογράμμισε.
Από την πλευρά της, η Νίκη Φλώρου-Καραγιάννη, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου στο χωροταξικό, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που, όπως είπε, απασχολούν τον ξενοδοχειακό κλάδο. «Η ανάγκη για ένα σαφές, σταθερό και λειτουργικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού είναι πλέον επιτακτική» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Οι επιχειρήσεις του τουρισμού χρειάζονται ξεκάθαρους κανόνες, ασφάλεια δικαίου και ένα περιβάλλον που να επιτρέπει την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Ειδικά για περιοχές όπως η δική μας, που τώρα διεκδικούν πιο δυναμικά τη θέση τους στον τουριστικό χάρτη, το χωροταξικό ζήτημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία».
Επίσης, αναφέρθηκε στα κρίσιμα ζητήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο κλάδος. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αυξημένη ενεργειακή επιβάρυνση, το διαρκώς αυξανόμενο λειτουργικό κόστος, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, οι προκλήσεις της ψηφιακής μετάβασης και η ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών.
Τέλος, εστίασε στις ευκαιρίες για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας, σημειώνοντας ότι η περιοχή διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έναν σπάνιο συνδυασμό βουνού, λίμνης, ποταμού και θάλασσας. Μια αυθεντική ελληνική φιλοξενία που παραμένει ζωντανή. Έναν τεράστιο φυσικό πλούτο. Επίσης, διαθέτει τεράστιο φυσικό πλούτο, υγροβιότοπους, μοναδικά τοπία και γαστρονομία υψηλής ποιότητας.
«Για να αξιοποιηθούν όλα αυτά απαιτούνται συνεργασίες, σχέδιο και υποδομές. Απαιτείται η ενίσχυση της προβολής της περιοχής, η βελτίωση της συνδεσιμότητας, η στήριξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, η ενίσχυση τοπικών συνεργειών και κυρίως πίστη στις δυνατότητες του τόπου μας».υπογράμμισε η πρόεδρος.















