
Πηγή Εικόνας: απε - μπεΓιώργος Παπακωνσταντίνου
Στα επίπεδα των 800 εκατ. με 1 δις ευρώ ανέρχεται ο ετήσιος όγκος συναλλαγών στην εγχώρια αγορά πολυτελούς κατοικίας, έχοντας, μάλιστα, σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης καθώς το αντίστοιχο νούμερο συνολικά στην περιοχή της Μεσογείου προσεγγίζει τα 50 δις ευρώ. Το 63% των ενδιαφερομένων σκοπεύει να αγοράσει ακίνητο στην Ελλάδα, αλλά ένας στους δύο εξετάζει παράλληλα άλλες μεσογειακές αγορές, οι ελληνικοί προορισμοί έχουν φτάσει τιμές συγκρίσιμες με Μαγιόρκα, Ίμπιζα και Τοσκάνη, ενώ αναδύεται νέο προφίλ αγοραστή, ο “Romantic Affluent” με μέση ηλικία 54 ετών και προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω αποτελούν βασικά συμπέρασμα έρευνας της Greece Sotheby’s International Realty η οποία χαρτογραφεί την ελληνική αγορά πολυτελούς κατοικίας, συνδυάζοντας δημοσκόπηση σε δείγμα υψηλού εισοδήματος (UHNW) επενδυτών με επικύρωση από πραγματικά δεδομένα συναλλαγών ύψους 550 εκατ. ευρώ. Η έρευνα καταγράφει υψηλό ποσοστό πρόθεσης αγοράς – το 63% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι σκοπεύει να αγοράσει ακίνητο στην Ελλάδα. Ωστόσο, ένας στους δύο εξετάζει παράλληλα και άλλες μεσογειακές αγορές, κυρίως την Ιταλία (15%), τη Γαλλία (10%) και την Ισπανία (9%). Η Ελλάδα ανταγωνίζεται πλέον ώριμους διεθνείς προορισμούς σε μια απαιτητική μεσογειακή σκηνή όπου οι παράγοντες υποδομής, θεσμικού πλαισίου και περιβαλλοντικής αειφορίας διαμορφώνουν τη μακροπρόθεσμη αξία. Οι διεθνείς αγοραστές αντιπροσωπεύουν το 67% των συμμετεχόντων στην έρευνα, με κυριότερες αγορές προέλευσης τις ΗΠΑ (12%), το Ηνωμένο Βασίλειο (10%) και τη Γαλλία (8%). Οι Έλληνες αγοραστές αντιστοιχούν στο 33% του συνόλου.
Οι τιμές και η σύγκριση
Η ανάλυση τιμών σε δείγμα 2.145 ακινήτων από τη διεθνή βάση της Sotheby’s International Realty αποκαλύπτει εντυπωσιακή σύγκλιση με κορυφαίους μεσογειακούς προορισμούς. Ενδεικτικές συγκρίσεις:
· Μαγιόρκα – Κέρκυρα: €9.900/m² έναντι €8.900/m²
· Ίμπιζα – Μύκονος: €11.600/m² έναντι €10.800/m²
· Πελοπόννησος – Τοσκάνη: €5.500/m² έναντι €4.000/m²
· Αθηναϊκή Ριβιέρα – Ντουμπάι: €10.500/m² έναντι €12.600/m² (σημείο αναφοράς παράκτιας ανάπτυξης)
«Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τιμές συγκρίσιμες με ώριμες αγορές όπως η Μαγιόρκα και η Ίμπιζα. Το μερίδιο μας στη μεσογειακή αγορά παραμένει στο 2%, γεγονός που αναδεικνύει το σημαντικό δυναμικό ανάπτυξης. Η ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού πλαισίου, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της διαφάνειας της αγοράς, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση θεσμικών επενδύσεων σε αναπτύξεις πολυτελούς κατοικίας. Αυτή η εισροή κεφαλαίων θα δώσει στην αγορά το βάθος που της λείπει σήμερα», ανέφερε ο κ. Σάββας Σαββαΐδης, Πρόεδρος και CEO της Greece Sotheby’s International Realty.
Προφίλ και προϋπολογισμός αγοραστή
Ο σύγχρονος αγοραστής πολυτελούς κατοικίας στην Ελλάδα είναι ώριμος, ενημερωμένος και επιλεκτικός. Η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα βρίσκεται μεταξύ 55-64 ετών (33,6%), ακολουθούμενη από την ομάδα 45-54 ετών (29,6%), με μέση ηλικία τα 54 έτη.
Ο διάμεσος προϋπολογισμός διαμορφώνεται στα 2,5 εκατομμύρια. Το 87% των αγοραστών κινείται στο εύρος 1-5 εκατ. ευρώ και το 13% πάνω από αυτό. Οι Έλληνες αγοραστές προτιμούν την Αθηναϊκή Ριβιέρα και τα Βόρεια Προάστια (42%), τις Κυκλάδες (28%), την Πελοπόννησο (15%) και τα Ιόνια νησιά (10%). Οι διεθνείς αγοραστές επιλέγουν τις Κυκλάδες (40%), τα Ιόνια νησιά (20%), την Αθηναϊκή Ριβιέρα (15%) και την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα (10%).
Το νέο προφίλ αγοραστή: ο “Romantic Affluent”
Η έρευνα αναδεικνύει τον “Romantic Affluent”, ένα νέο προφίλ διεθνών αγοραστών που επαναπροσδιορίζει την έννοια της πολυτέλειας. Με μέση ηλικία 54 ετών και προϋπολογισμό 2,5 εκατ., ο σύγχρονος αυτός αγοραστής αναζητά αυθεντικότητα, αρμονία και σύνδεση. Προτιμά κατοικίες με αρχιτεκτονική καθαρότητα, φυσική ενσωμάτωση στο τοπίο και έντονη αισθητική ταυτότητα. Η Ελλάδα, με το φως, το τοπίο και τη διαχρονική της απλότητα, ανταποκρίνεται ιδανικά στις νέες αξίες της διεθνούς ελίτ.















