
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕΤης Τέτης Ηγουμενίδη
Έτοιμος να αναχωρήσει για την αποστολή του στο διάστημα είναι ο ελληνικός νανοδορυφόρος MICE-1, που κατασκευάστηκε από την εταιρία Prisma Electronics με έδρα την Αλεξανδρούπολη.
Το ταξίδι του, εφόσον όλα κυλήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ξεκινήσει στις 11 Νοεμβρίου από την αεροπορική και διαστημική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ με την αρωγή της SpaceX.
Ο MICE-1 δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του πιλοτικού σκέλους του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων, με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρόκειται για τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο σχεδιασμένο ειδικά για τη ναυτιλία, ο οποίος θα αξιοποιήσει τεχνολογίες Internet of Things (IoT) για τη δοκιμή εφαρμογών που θα αφορούν μεταξύ άλλων την έγκαιρη προειδοποίηση για φυσικές καταστροφές και την υποστήριξη δράσεων αντιμετώπισης των επιπτώσεών τους.
Η Prisma Electronics, με τζίρο 10 εκατ. ευρώ και EBITDA 2,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Κεντρικός στόχος της, όπως είπε χθες κατά την ενημέρωση του Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλός της, Χρήστος Γιορδαμλής, είναι η δημιουργία ενός δικτύου νανοδορυφόρων (αστερισμού), τόσο αυτόνομα όσο και μέσω συνεργασιών.
Για την ανάπτυξη της εταιρίας η διοίκηση εξετάζει χρηματοδότηση μέσω Venture Capital, ενώ δεν αποκλείεται και η μελλοντική εισαγωγή σε χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ως προς τον MICE-1, όπως είπαν τα στελέχη της Prisma Electronics, αποτελεί τη δορυφορική επέκταση του LAROS – του συστήματος ναυτιλιακής παρακολούθησης της εταιρίας που ήδη εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό από εμπορικά πλοία σε πραγματικό χρόνο επιτρέποντας την λειτουργία αυτών με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και λιγότερες βλάβες και μία νέα λογική στις επικοινωνίες και την ανάλυση των δεδομένων.
Το LAROS παρέχει συνεχή παρακολούθηση των αισθητήρων του πλοίου αξιοποιώντας τις IoT συσκευές που η ίδια σχεδιάζει και παράγει ενώ αξιοποιεί δίκτυα επικοινωνιών όπως τα STARLINK, IMARSAT, 5G κλπ. τα οποία είναι διαθέσιμα στα πλοία.
Ο MICE-1 θα επιτρέψει την δοκιμή τεχνολογιών αιχμής για την ανταλλαγή δεδομένων και εντολών με πλοία και άλλες σημαντικές υποδομές ακόμη και όταν τα κύρια συστήματα επικοινωνίας δεν λειτουργούν. Δεδομένα από τα πλοία θα συλλέγονται από τον δορυφόρο MICE-1 και θα επιστρέφουν στη γη ως στρατηγικές πληροφορίες για:
- Ταυτοποίηση και θέση των πλοίων οπουδήποτε στη Γη.
- Άμεση επικοινωνία με πλοία χωρίς μεσολάβηση άλλων δικτύων για επείγουσες εντολές ή ενημέρωση κατάστασης.
- Δημιουργία νέων υβριδικών πολυκαναλικών μοντέλων επικοινωνίας μέσω διαστημικών σχηματισμών με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και ισχυρή ασφάλεια στις επίγειες επιχειρήσεις.
- Προηγμένη ανάλυση κινδύνων χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγορίθμους που εκτελούνται στον ίδιο τον δορυφόρο.














