
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕΤης Τέτης Ηγουμενίδη
Για παρατεταμένη αδράνεια της κυβέρνησης στα ζητήματα κυκλικής οικονομίας έκανε λόγο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΠΑΝ), στη χθεσινή ενημέρωση του Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα ανακυκλώνει μόλις το 17% των παραγόμενων απορριμμάτων.
Η πρόεδρος του ΣΕΠΑΝ, Λένα Μπέλση, περιέγραψε την εικόνα ως «ιδιαιτέρως απογοητευτική», τονίζοντας πως «είναι ώρα να περάσουμε από τις διακηρύξεις στις πράξεις». Όπως σημείωσε, «η Πολιτεία οφείλει να πάψει να αντιμετωπίζει την Ανακύκλωση και την Κυκλική Οικονομία ως δευτερεύον ζήτημα και να επιδείξει τόλμη και αποφασιστικότητα, προσφέροντας ουσιαστικές και ολοκληρωμένες λύσεις, χωρίς να υπολογίζει το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος».
Ο ΣΕΠΑΝ, θεσμικός εκπρόσωπος του ιδιωτικού τομέα στην Κυκλική Οικονομία, στον οποίο συμμετέχουν 28 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση, ανακύκλωση και αξιοποίηση αποβλήτων, υποπροϊόντων και δευτερογενών πρώτων υλών, προειδοποίησε για μια σειρά από χρόνιες παθογένειες. Μεταξύ αυτών: η απουσία ουσιαστικών αντικινήτρων ταφής, οι στρεβλώσεις στα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης – κυρίως στα υλικά συσκευασίας –, οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών (όπως στην Αττική), η έλλειψη δράσεων διαλογής στην πηγή, τα ανεπαρκή κίνητρα για τη δευτερογενή αγορά, η υποστελέχωση κρίσιμων φορέων όπως το ΥΠΕΝ και ο ΕΟΑΝ, καθώς και η απουσία προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Αττική, όπου, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, παρατηρείται πλήρης έλλειψη σύγχρονων υποδομών. Οι διαγωνισμοί για την κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), που θα πρέπει να αναβαθμιστούν σε Μονάδες Ανάκτησης Ανακύκλωσης (ΜΑΑ) σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες, παραμένουν στάσιμοι. «Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Αττικής, δεν μπορεί να βελτιωθεί συνολικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας», επισήμανε η κα. Μπέλση, υπενθυμίζοντας ότι εκεί κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας.
Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε και η υποστελέχωση του Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), αλλά και του ίδιου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Όπως σημειώθηκε, στον ΕΟΑΝ εργάζονται μόλις δέκα άτομα, τα οποία οφείλουν να ελέγχουν όλα τα συστήματα ανακύκλωσης και την εισφοροδιαφυγή, καθήκοντα στα οποία δεν ανταποκρίνονται. Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΝ καθυστερεί μήνες για την έγκριση περιβαλλοντικών δανειοδοτήσεων, ενώ αδυνατεί να ασκήσει αποτελεσματική εποπτεία σε κρίσιμες διαδικασίες που συνδέονται με την κυκλική οικονομία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΠΑΝ παρουσίασε τέσσερις άξονες άμεσης παρέμβασης:
Ενίσχυση της ανακύκλωσης,
Ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών διαχείρισης αποβλήτων,
Ενδυνάμωση και στελέχωση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών,
Προώθηση της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων.
Για το τελευταίο ζήτημα, η πρόεδρος του Συνδέσμου ξεκαθάρισε ότι ο ΣΕΠΑΝ στηρίζει την ενεργειακή αξιοποίηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί η δημιουργία βασικών υποδομών και η ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων διαχείρισης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΥΠΕΝ η δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που αφορά το σχέδιο δημιουργίας δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης Απορριμματογενών Ενεργειακών Πρώτων Υλών (ΑΕΠΥ) από Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ).















