

Κάθε χρόνο, περίπου 1.400 γιγαλίτρα νερού εξατμίζονται από φράγματα και δεξαμενές σε όλη την άνυδρη Αυστραλία, ποσότητα αρκετή για να γεμίσει τρεις φορές το λιμάνι του Σίδνεϊ, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Deakin.
Για να μειώσουν αυτή την απώλεια, οι αυστραλιανές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στρέφονται στις πλωτές ηλιακές εγκαταστάσεις σε λίμνες και δεξαμενές. Η κάλυψη και η ψύξη ενός μεγάλου μέρους της επιφάνειας των υδάτινων σωμάτων με πάνελ μειώνει την εξάτμιση, ενώ παράλληλα παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Σε μια χώρα όπου η κλιματική αλλαγή κάνει τις συνθήκες ακόμη πιο ζεστές και ξηρές και όπου το γλυκό νερό είναι σπάνιο, λύσεις όπως αυτή γίνονται όλο και πιο ελκυστικές.
«Η εξάτμιση είναι η μεγαλύτερη αιτία απώλειας νερού από τα φράγματα της Αυστραλίας», δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Saman Gorji, ανώτερος λέκτορας ηλεκτρολογίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Deakin. Μάλιστα, η απώλεια νερού από την εξάτμιση είναι μεγαλύτερη από αυτή που προκαλούν διαρροές ή η ανεπάρκεια των υποδομών.
Η Canopy Power, εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη που υποστηρίζεται από την TotalEnergies SE και το Gaia Impact Fund, είναι μία από τις εταιρείες που εισάγουν την τεχνολογία αυτή στην Αυστραλία. Τον περασμένο Δεκέμβριο εξασφάλισε τα αποκλειστικά δικαιώματα διανομής ενός συστήματος που αναπτύχθηκε από τη νορβηγική Ocean Sun AS, κορυφαίο κατασκευαστή πλωτών ηλιακών συστοιχιών, στη χώρα.
Κάθε πλωτός δακτύλιος, κατασκευασμένος από τροποποιημένο πολυπροπυλένιο, στο σύστημα της Ocean Sun έχει διάμετρο περίπου 70 μέτρων και παράγει περίπου 670 κιλοβάτ ηλιακής ενέργειας. Οι δακτύλιοι είναι επίσης εξοπλισμένοι με ενσωματωμένες αντλίες που συλλέγουν βρόχινο νερό.
Η Canopy Power βρίσκεται επί του παρόντος σε διαπραγματεύσεις με πέντε εταιρείες ύδρευσης στη Βικτώρια και αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο της έργο στην Πολιτεία τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την Mahasti Motazedi, διευθύνουσα σύμβουλο για την Αυστραλία, που επικαλείται το Bloomberg.
Καλύπτοντας περίπου το 70% της επιφάνειας ενός ταμιευτήρα, η εξάτμιση μπορεί να μειωθεί κατά 55%, σύμφωνα με την ίδια. Σε αντίθεση με τις λύσεις πλήρους κάλυψης που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άνθιση φυκιών εμποδίζοντας το φως του ήλιου και το οξυγόνο, οι πλωτοί δακτύλιοι βοηθούν στη διατήρηση της καθαρότητας του νερού, περιορίζοντας ταυτόχρονα την εξάτμιση, ενώ μέρος της πλεονάζουσας ενέργειας από μεγαλύτερα έργα μπορεί να πωληθεί στο δίκτυο, όπως ανέφερε η Motazedi.
Η χρήση πλωτών ηλιακών συστημάτων για τη μείωση της εξάτμισης εξετάζεται επίσης σε άλλες περιοχές με έλλειψη γλυκού νερού, όπως οι Μαλδίβες, όπου θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εναλλακτική πηγή ενέργειας έναντι των ορυκτών καυσίμων και να αντισταθμίσει το υψηλό κόστος του νερού. Η Ocean Sun χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την τεχνολογία αυτή στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας και σε εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας, ενώ σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας , Kristian Tørvold, «στην αρχή εστιάσαμε πολύ στην ακτή, αλλά στη συνέχεια συνειδητοποιήσαμε ότι η μεγαλύτερη αγορά είναι στην πραγματικότητα τα φράγματα και οι λίμνες».
Η τεχνολογία εξετάζεται επίσης σε άλλες περιοχές της Αυστραλίας. Η κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας έχει επενδύσει 2,8 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (1,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα γνωστό ως Great Southern Evaporation Trial. Το πρόγραμμα, διάρκειας 19 μηνών, δοκιμάζει τη χρήση εκατοντάδων χιλιάδων αλληλοσυνδεόμενων εξαγωνικών δίσκων — που αναπτύχθηκαν από τη δανική εταιρεία Hexa-Cover ApS — σε φράγματα της Πολιτείας.
Καθώς το κλίμα γίνεται όλο και πιο ζεστό, τα πιθανά οφέλη από την εφαρμογή αυτών των συστημάτων γίνονται όλο και πιο ελκυστικά.
«Η εξάτμιση έχει αυξηθεί κατά 5% έως 15% σε ορισμένες περιοχές της Αυστραλίας λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας και της χαμηλότερης υγρασίας από τις αρχές της δεκαετίας του 2000», υποστηρίζει, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Mustafa Abed, λέκτορας πολιτικού μηχανικού στο Engineering Institute of Technology της Μελβούρνης. Καθώς το κλίμα γίνεται πιο ζεστό, τα ποσοστά εξάτμισης θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 30% έως 40%, πρόσθεσε.














