Τα επόμενα καθοριστικά της βήματα σχεδιάζει η ελληνική διαστημική βιομηχανία, στρέφοντας το βλέμμα της προς τον τομέα της Άμυνας, έχοντας καταγράψει τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακή ανάπτυξη.

Οι επιχειρήσεις που απαρτίζουν την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) έχουν φτάσει πλέον τις 60, πραγματοποιώντας το 2024 έναν συνολικό κύκλο εργασιών της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ (από 230 εκατ. το 2020, 300 εκατ. το 2021, 410 εκατ. το 2022 και 425 εκατ. το 2023).

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ και διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της EFA Group, Αθανάσιος Πότσης, στο πλαίσιο του 2ου Greek Space Tech Forum που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στην Αθήνα, «για μας σήμερα είναι ένα τεράστιο στοίχημα πως θα κεφαλαιοποιήσουμε τη δουλειά και την επένδυση των προηγούμενων 20 χρόνων για να πάμε ένα βήμα παραπέρα».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα και σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA) καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια πολύ καλή βάση ανάπτυξης και πιστοποίησης διαστημικής τεχνολογίας. Διαθέτουμε το οικοσύστημα, δηλαδή την αναγκαία αλυσίδα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την βιομηχανική Ένωση, το Cluster που συνδέει τη βιομηχανία με τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και το πρώτο επενδυτικό κεφάλαιο, το Φαιστός, που χρηματοδότησε προγράμματα για το διάστημα στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, έχουμε επενδύσεις ξένων εταιριών, οι οποίες αξιοποίησαν το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων, επέστρεψαν Έλληνες επιστήμονες δημιουργώντας νεοφυείς επιχειρήσεις και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να τοποθετήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια στο επόμενο βήμα».

Αναφερόμενος στην προοπτική της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας και στις μελλοντικές στρατηγικές κατευθύνσεις, ο κ. Πότσης υπογράμμισε την ανάγκη ταχείας και συντονισμένης δράσης: «Οι ευκαιρίες είναι τώρα. Είναι συγκεκριμένες και προέρχονται κυρίως από τον τομέα της Άμυνας. Η Ευρώπη έχει αποφασίσει τον επανεξοπλισμό της και το Διάστημα έχει αποδείξει ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και σε αυτόν τον τομέα. Άρα, αυτή τη στιγμή προέχει να οργανώσουμε το οικοσύστημά μας για να διεκδικήσουμε συγκεκριμένο κομμάτι της Άμυνας που αφορά σε διαστημικές τεχνολογίες. Το δεύτερο σημαντικό είναι να μεταγγίσουμε τεχνολογίες που αναπτύσσουμε για το Διάστημα και σε άλλους τομείς, όπως π.χ. η ναυτιλία από την οποία υπάρχει απαίτηση για νέα προϊόντα».

Στο ίδιο πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ανακοινώθηκε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και της εταιρίας EFA Ventures, η οποία εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών στους τομείς της αεροδιαστημικής τεχνολογίας, της άμυνας και της ασφάλειας.

Το μνημόνιο υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νικόλαος Καλογιάννης και ο Αρχιεπιστολέας ΓΕΝ, Υποναύαρχος Κωνσταντίνος Κοντογιαννάκος ΠΝ, παρουσία του Υπαρχηγού ΓΕΝ, Υποναυάρχου Σπυρίδωνα Λαγάρα ΠΝ.

Σκοπός της συμφωνίας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της EFA Ventures και των άλλων εταιριών του ομίλου EFA Group σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην έρευνα, ανάπτυξη αλλά και τις δοκιμές εφαρμογών και συστημάτων που αφορούν στις σύγχρονες αεροναυτικές επιχειρήσεις.