

Της Τέτης Ηγουμενίδη
Ο ΟΤΕ σέβεται τους ανταγωνιστές του και δεν φοβάται τον ανταγωνισμό, δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Κώστας Νεμπής, επισημαίνοντας πως «το 70% των πελατών μας διαθέτουν συνδυαστικά προγράμματα και έχουν πολλές επιλογές».
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, αναφορικά με την είσοδο της ΔΕΗ στο FTTH (οπτική ίνα μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις) ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ υπογράμμισε: «Η ΔΕΗ μέχρι στιγμής έχει δραστηριοποιηθεί σε μικρό κομμάτι της Επικράτειας. Η θέση μας για τους ανταγωνιστές μας είναι γνωστή. Τους σεβόμαστε όλους και δεν φοβόμαστε κανένα. Κουβαλάμε πολλά χρόνια τεχνογνωσίας, έχουμε χτίσει υποδομές, διαθέτουμε μεγάλη γκάμα υπηρεσιών που καλύπτει ένα διευρυμένο φάσμα (τηλεφωνία, ίντερνετ, τηλεόραση κ.λ.π.). Έχουμε εισέλθει και σε νέες περιοχές πέρα από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που δίνουν προνόμια στους συνδρομητές μας και αυτό μας κάνει να βρισκόμαστε στην πρώτη θέση μακριά από τον δεύτερο πάροχο. Επίσης είμαστε μέλος του ομίλου Telekom που μας φέρει τεχνογνωσία και ως εκ τούτου είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση βρεθεί μπροστά μας.»
Νωρίτερα κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Νεμπής επανέλαβε τη δέσμευση του ΟΤΕ να καλύψει τα 2/3 της χώρας με δίκτυα FTTH μέχρι το 2027. Μέχρι σήμερα ο ΟΤΕ έχει κατασκευάσει 1,8 εκατ. συνδέσεις FTTH, ενώ στοχεύει να φτάσει τα 2,1 εκατ. μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Ο επικεφαλής του ΟΤΕ επεσήμανε ότι «προτεραιότητά μας παραμένουν οι επενδύσεις σε κορυφαία δίκτυα και ψηφιακές υπηρεσίες προς όφελος των πελατών, της κοινωνίας και της χώρας. Διατηρούμε τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε κορυφαία εμπειρία πελάτη, να ηγούμαστε σε δίκτυα Gigabit και να μετασχηματίσουμε περαιτέρω τις λειτουργίες της εταιρείας, αξιοποιώντας τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης» ενώ σημείωσε ότι ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα «στοχεύοντας στη διατήρηση της ηγετικής μας θέσης και στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια».
Ως προς τα παραπάνω ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ δήλωσε αισιόδοξος και αυτό, όπως είπε:
- «Γιατί διαθέτουμε εμπειρία και τεχνογνωσία δεκαετιών στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Έχουμε επενδύσει δισεκατομμύρια για να χτιστεί τόσο το δίκτυο πρόσβασης, όσο και το δίκτυο κορμού, που ειδικά στη σταθερή είναι σχεδόν πλήρως υπογειοποιημένα, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη παροχή ποιοτικής υπηρεσίας.
- Γιατί παρέχουμε ένα ολοκληρωμένοportfolio κορυφαίων υπηρεσιών: internet, τηλεφωνία σταθερή και κινητή, τηλεόραση, καθώς και μη τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, προσφέροντας ανταγωνιστικά προνόμια και εκπτώσεις μέσω του Magenta ONE.»
Μεταξύ των θεμάτων της συνέλευσης ήταν και ο διαχωρισμός της παθητικής υποδομής (κεραίες κινητής τηλεφωνίας) και η εισφορά τους σε μια νέα 100% θυγατρική εταιρία, υπό την ονομασία Cosmote Telekom Towers. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ σημείωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης της νέας αυτής εταιρίας, καθώς και ότι στόχος είναι να αξιοποιηθούν καλύτερα οι παθητικές υποδομές δίνοντας τη δυνατότητα της χρήσης τους και σε τρίτους, να αποτυπωθεί καλύτερα η αξία τους και να γίνει η βέλτιστη διαχείριση του κόστους τους.
Σχετικά με τους εργαζόμενους της επιχείρησης ο επικεφαλής του Ομίλου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταστεί ο ΟΤΕ ελκυστικός εργοδότης αποφασίστηκε πρόσφατα νέος κατώτατος μισθός, υψηλότερος από τον νόμιμο (900 ευρώ) αλλά και στοχευμένες μισθολογικές αναπροσαρμογές, κυρίως για τους εργαζομένους της πρώτης γραμμής, δηλαδή σε όσους εργάζονται στο τεχνικό τμήμα, τα καταστήματα και την εξυπηρέτηση πελατών. Το κόστος από αυτή την κίνηση είναι περί τα 10 εκατ. ετησίως και αφορά περί τους 4.600 εργαζόμενους.
Ο ΟΤΕ θα διανέμει φέτος μέρισμα 0,7216 ανά μετοχή, το οποίο δύναται να προσαυξηθεί κατά την ημερομηνία αποκοπής του καθώς χθες εγκρίθηκε η ακύρωση 8.840.446 μετοχών που είχαν αποκτηθεί από τις επαναγορές ιδίων μετοχών.
Σύμφωνα επίσης με τον κ. Νεμπή τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η πώληση των δραστηριοτήτων του Ομίλου στη Ρουμανία (αναμένεται η έγκριση της ρουμανικής Επιτροπής Ανταγωνισμού) και, όπως είπε, «αναλόγως με το αποτέλεσμα θα προσαρμοστούν κατάλληλα οι αμοιβές των μετόχων».