Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την παράμετρο της προστασίας της ιδιοκτησίας σε συνδυασμό με τη στήριξη της αποκέντρωσης και την αντιμετώπιση του δημογραφικού έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως οδηγούς για την αντιμετώπιση του ζητήματος της δόμησης στους οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, ζητώντας από το υπουργείο Περιβάλλοντος να φέρει προς ψήφιση σχετική ρύθμιση.

Μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε γενικόλογα στην ανάγκη της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος το οποίο αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και των δασών καθώς και στη χωρoταξική αναδιάρθρωση, πολεοδόμηση και επέκταση των πόλεων, η οποία αποτελεί υποχρέωση του κράτους, αλλά στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα που έχει προκύψει, έπειτα από το Προεδρικό Διάταγμα για τους οικισμούς, χαρακτηρίζοντας το «κρίσιμο».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «επειδή πρέπει να μπει μία τάξη στο ζήτημα αυτό, χρειάζεται να ισορροπήσουμε. Από τη μία το Σύνταγμά μας λέει ότι άμα θέλεις να επεκτείνεις έναν οικισμό πρέπει να κάνεις πολεοδόμηση, ωραία, το ακούω. Από την άλλη, όμως, το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του πολίτη: «αγόρασα ένα οικόπεδο, ήξερα ότι μπορούσα να χτίσω. Δεν μπορείς να έρχεσαι εκ των υστέρων να μου το αλλάζεις». Το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει την προστασία της ιδιοκτησίας. Το ίδιο το Σύνταγμα μιλάει για τη στήριξη της αποκέντρωσης, μιλάει για τα δημογραφικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε. Άρα, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Έχω δώσει εντολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος να έρθει με εναλλακτικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό μέσα από ένα συνολικό πρίσμα, που θα λαμβάνονται υπόψη και αυτές οι παράμετροι».

Ακολούθησαν σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά. Αφού σημείωσε πως όποιο κτίριο έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια, σε όλες τις ζώνες, δηλαδή και στην Ζώνη Γ΄ (αυτή που πλέον δεν υφίσταται με βάση το επίμαχο ΠΔ) είναι απολύτως νόμιμο και δεν τίθεται θέμα τόνισε: «Για τα αδόμητα ακίνητα επεξεργαζόμαστε ρύθμιση με την οποία θα επαναπροσδιοριστεί – επιστημονικά και τεκμηριωμένα – η αρτιότητα στην Γ΄ Ζώνη, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για αποκέντρωση καθώς και το δημογραφικό ζήτημα».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό σήμερα το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι εν δυνάμει επισφαλές για όλους τους οικισμούς καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με αποφάσεις του για τους οικισμούς του Πηλίου και του Ρεθύμνου ακύρωσε τις οριοθετήσεις είχαν κάνει από το 1985 οι νομάρχες θεωρώντας ότι ήταν αναρμόδιοι να οριοθετούν.

Εκτιμάται πάντως, ότι η όποια ενδιάμεση ρύθμιση για το θέμα που έχει προκύψει με τους οικισμούς – και μέχρι η χώρα να αποκτήσει Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) τα οποία θα ορίζουν με σαφήνεια που και τι μπορεί να δομηθεί – δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση, (όπως και κάθε τι που αφορά τη χωροταξία και την πολεοδομία) και δεν πρόκειται να είναι έτοιμη άμεσα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα χρειαστεί εβδομάδες ίσως και μήνες για να παρουσιάσει ρύθμιση για την αρτιότητα στην Γ΄ Ζώνη καθώς είναι αναγκαίο να διασφαλίσει ότι αυτή δεν θα «πέσει» στο ΣτΕ, ενισχύοντας για πολλοστή φορά την ανασφάλεια που κυριαρχεί στη χώρα όταν πρόκειται για θέματα δόμησης.