Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μόλις 32 άρθρα αποτελούν την εργατική νομοθεσία της Κύπρου ενώ στην  Ελλάδα το πλαίσιο είναι μη καταγραμμένο, καθώς έχει κωδικοποιηθεί μόνο ένα μέρος της νομοθεσίας ενώ το υπόλοιπο είναι άγνωστο. Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο επιτυχημένος και αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος που για περισσότερες από δύο ώρες παρέθεσε σε γεύμα στους δημοσιογράφους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η επιτυχία δεν είναι τυχαία καθώς πήρε την ευκαιρία να μιλήσει για όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν τον ΣΕΒ, τη χώρα και την κοινωνία για τις υψηλές τιμές.

Στην πορεία της συζήτησης δεν χαρίστηκε στην ανθυποψήφιά του για την ηγεσία του ΣΕΒ κα Ιουλία  Τσέτη, η οποία είχε χαρακτηρίσει «τζάκια» τα μέλη του ΣΕΒ, με τον κ. Θεοδωρόπουλο να λέει εγώ δεν είμαι «τζάκι» είμαι αυτοδημιούργητος ενώ η κα Τσέτη είναι δεύτερης γενιάς επιχειρηματίας. Έτσι η υποψηφιότητα της κα Ιουλίας Τσέτης αποδείχθηκε μια καλή ευκαιρία για τους δημοσιογράφους διότι  τους δόθηκε η ευκαιρία να μάθουν πολλά από τον  κ. Σπύρο  Θεοδωρόπουλο.

Με τα λεφτά του ΣΕΒ η κυβέρνηση αποζημιώνουν αγρότες

Ανάμεσα  στα άγνωστα για τους πολλούς που είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος είναι ότι ο ΣΕΒ είχε ένα ταμείο για εκπαίδευση  των εργαζομένων της βιομηχανίας,. το οποίο το χρηματοδοτούσαν οι εργαζόμενοι και οι   επιχειρηματίες. Πρόκειται γα εισφορές που στο τέλος «έβαλε χέρι» το κράτος για να αποζημιώσει αγρότες όταν  οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από τον παγετό.

Το ποσό ανέρχεται στο 1 δισ ευρώ και αφορούσε τις εισφορές 30 ετών και των δύο πλευρών. Οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας είναι άγνωστο αν αποζημιώθηκαν από το κράτος. Σήμερα έχει διαμορφωθεί ένα νέο ταμείο το οποίο θα συμμετέχουν οι δύο  πλευρές.

Η πορεία της συζήτησης με τον κ. Θεοδωρόπουλο δεν έχασε  το  ενδιαφερον της.

Το καταστατικό του ΣΕΒ

Η επόμενη αποκάλυψη ήταν ότι το καταστατικό του ΣΕΒ για την  επιλογή προέδρου είχε ως βάση τη συνεννόηση μεταξύ των μελών για τα τελευταία 100 χρόνια.

Η παρουσία της κας Ιουλίας Τσέτης στη διαδικασία εκλογής φέρνει ανατροπές διότι κατατίθεται ένα ψηφοδέλτιο με δύο υποψήφιους προέδρους. Ο  ΣΕΒ έχει  τρείς αντιπροέδρους και 14 μέλη τα  οποία εκλέγονται. Τα πρόσωπα που θα θέσουν υποψηφιότητα για τις υπόλοιπες θέσεις θα πρέπει επιλεγούν με σταυρό στην  περίπτωση που οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι είναι πάνω από 3 και πάνω από 14 μέλη.

Όποιος  χάσει φεύγει από τη διοίκηση του ΣΕΒ

Το καταστατικό του ΣΕΒ δεν επιτρέπει στον  υποψήφιο πρόεδρο που δεν εκλεγεί στη θέση  που διεκδικεί  να λάβει άλλη θέση στην ιεραρχία του Συνδέσμου. Ο υποψήφιος  πρόεδρος που θα χάσει τις εκλογές θα πρέπει να αποχωρήσει από τη διοικητική δομή.

Το ΑΕΠ στηρίζεται στην κατανάλωση σε ποσοστό 75%

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΕΒ είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς της κατανάλωσης. Πρέπει η παραγωγή να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο  στο ΑΕΠ. Το σημερινό 25% δεν φτάνει για μία χώρα που θέλει να ελπίζει.

Υπουργείο Βιομηχανίας και ΒΙΠΕ

Τόνισε  ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει υπουργείο Βιομηχανίας όπως ο Τουρισμός. Η   Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας δεν φτάνει όταν η Γ.Γ δεν συμμετέχει  στο υπουργικό συμβούλιο. Ένα από τα πολλά προβλήματα που έχει η βιομηχανία είναι ότι δεν  έχει χώρους να εγκατασταθεί.

Οι ΒΙΠΕ έχουν κάλυψη σχεδόν στο 100%. Η αδυναμία εύρεσης εκτάσεων για τη Βιομηχανία έχουν στερήσει από τη χώρα σημαντικές επενδύσεις.

 

Οι αποδοχές των εργαζομένων δεν είναι θέμα της πολιτικής.  

Ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι εργαζόμενοι θέλουν  υψηλότερους μισθούς και  η βιομηχανία περισσότερη ευελιξία που σημαίνει ανταγωνισμός. Είπε ότι η  κάρτα εργασίας είναι μια  μεταρρύθμιση η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί αλλά  ξεκίνησε με πολλά προβλήματα. Ένα από αυτά ήταν ότι για τον εργαζόμενο που χτυπά  κάρτα εργασίας, ο νομοθέτης δεν είχε προβλέψει ότι  θέλει 30 λεπτά προετοιμασίας για να μπει στη παραγωγική διαδικασία με ασφάλεια.

Η συζήτηση κινήθηκε ως εκκρεμές από την διεκδίκηση του ΣΕΒ ως την  επιχειρηματικότητα  Για την  κα Ιουλία Τσέτη αναφέρθηκε ελάχιστα αλλά όταν μίλησε ήταν καυστικός. Είπε ότι η υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ  μιλά  για τον παλιό ΣΕΒ και εγώ αναφέρομαι σε αυτά που πρέπει να αλλάξουν λέγοντας ότι ο Σύνδεσμος  χρειάζεται ανθρώπους  που θέλουν  να προσφέρουν  για ένα καλύτερο μέλλον  για όλους.

 

Το καυτό θέμα των Τιμών

Ο κ. Θεοδωρόπουλος αιφνιδίασε τους συνομιλητές τους όταν ρωτήθηκε γιατί οι τιμές  στην Ελλάδα είναι υψηλότερες. Είπε ότι εγώ μετά από 47 χρόνια δεν ξέρω γιατί είμαστε η  ακριβότερη. Πότε δεν έχει γίνει σοβαρή μελέτη γιατί έχουμε υψηλότερες τιμές. Το  θέμα, όπως είπε, το έθεσε στο ΔΣ της Τράπεζας της Ελλάδας να προχωρήσει σε μια σοβαρή μελέτη διότι  όλοι σήμερα κάνουν υποθέσεις  χωρίς να ξέρουμε τι πραγματικά οδηγεί  τις τιμές  πιο ψηλά.

Προσδιόρισε ότι ένας συντελεστής που μπορεί να ανεβάζει τις τιμές είναι τα  χιλιάδες σημεία πώλησης διότι έχουμε μικρές επιχειρήσεις. Ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται σε 25.000 σημεία πώλησης. Απάντησε θετικά στο ενδεχόμενο μείωσης το ΦΠΑ στα τρόφιμα. Υπογράμμισε ότι η μείωση θα περάσει στις τελικές τιμές. Δεν αποδέχθηκε το όρο της  κερδοσκοπίας σημειώνοντας ότι κάποιος πρέπει να ορίσει που σταματά το θεμιτό  κέρδος και που αρχίζει η κερδοσκοπία.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος