Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Εκτός Ταμείου Ανάκαμψης μένουν και επισήμως έργα που σχετίζονται με την κατασκευή φραγμάτων και αντιπλημμυρικών σε περιοχές της Ελλάδας όπως σε Λέσβο, Κορινθία, Αμβρακία, Κρήτη, Ωραιόκαστρο, ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ. Έτσι και αλλιώς αυτά τα έργα ήταν «με το ένα πόδι εκτός Ταμείου Ανάκαμψης» είτε λόγω της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να διασφαλίσει πως θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων, είτε λόγω ανησυχιών για καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις και τις προσφυγές ανάμεσα σε διεκδικητές, είτε γιατί έχει αλλάξει η χρηματοδοτική ατζέντα και οι προτεραιότητες του δημοσίου και λόγω των κονδυλίων που χρειάζονται σε άλλα μέτωπα (π.χ. αποκατάσταση ζημιών από κακοκαιρίες). Πλέον, είναι και επισήμως εκτός Ταμείου Ανάκαμψης.

Τις τελευταίες ημέρες και μόνο αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικές αποφάσεις απένταξης από το Ταμείο Ανάκαμψης έργων όπως τα «Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας- Αμφιλοχίας και Βάλτου Α’ Φάση Ν. Αιτωλοακαρνανίας» (σχεδόν 79 εκατ. ευρώ), τα «Έργα διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων» (περίπου 18 εκατ.), το «Έργο Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων (Β’ Φάση)» (προβλεπόμενο προϋπολογισμό 27,5 εκατ. ευρώ), η «Κατασκευή συμπληρωματικών έργων ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου Π.Ε. Λασιθίου Κρήτης» (σχεδόν 60 εκατ. ευρώ), ή η «Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Ν. Λέσβου, εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων» (κάπου στα 116 εκατ. ευρώ).

Όπως αναφέρεται σε σχετικές αποφάσεις, ο «Φορέας Υλοποίησης δεν έχει λάβει δημόσια χρηματοδότηση στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου», έχουν καταργηθεί οι σχετικές δράσεις στο RRF, ενώ για κάποια έργα ήδη έχουν εκκινήσει διαδικασίες για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή» ΕΣΠΑ 2021-2027. Θεωρητικά, αλλά και πρακτικά, πρόκειται για έργα κρίσιμα για υδροδότηση, άρδευση αλλά και παροχή αντιπλημμυρικής προστασίας στις παραπάνω περιοχές, και, ως γνωστόν, αναζητήθηκαν νέες χρηματοδοτικές πηγές από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ.