Ιστορικές επιχειρηματικές προοπτικές άνοιξε η πρώτη επιχειρηματική αποστολή του ΕΒΕΑ στο Παρίσι μετά από δύο δεκαετίες, σε συνεργασία με την πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και την υποστήριξη της Enterprise Greece.

Αυτό σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου με αφορμή την , πρόσφατη, αποστολή της οποίας ηγήθηκε και στην οποία τη συνόδευσε η γενική γραμματέας ΔΟΣ & Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη.

Υπενθυμίζεται ότι η επιχειρηματική αποστολή του ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και την υποστήριξη της Enterprise Greece, του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας Παρισίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Παρισίων πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 17 Απριλίου και συμμετείχαν 14 ελληνικές επιχειρήσεις από τον κλάδο τροφίμων και ποτών. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι εταιρείες: Agrino, Λουξ, Ζυμαρικά ΗΛΙΟΣ, Ευβοϊκή Ζύμη, Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, Μανδρέκας, Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, Κρόκος Κοζάνης, ΓΕΩΔΗ, Φάρμα Κουκάκη, Menelaos Fresh, Τσάνος, Jannis και ΜΕΒΓΑΛ.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής πραγματοποιήθηκε επιχειρηματικό φόρουμ στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Παρισίων, με περισσότερες από 120 συναντήσεις Β2Β με Γάλλους αγοραστές. Παράλληλα, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ πραγματοποίησε κλειστή συνάντηση με την αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Παρισίων, Μαρί Κριστίν Ολί και τον υποδιευθυντή, Πιέρ Μονγκρού, και συζήτησαν για την από κοινού ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για τη δικτύωση των επιχειρήσεων-μελών μεταξύ των δύο επιμελητηρίων.

Στη συνέχεια, τα μέλη της αποστολής συναντήθηκαν με τους διευθυντές καταστημάτων δυο μεγάλων γαλλικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Στη δεύτερη συνάντηση επιτεύχθηκε σημαντική συμφωνία για δημιουργία ελληνικής γωνιάς και τοποθέτηση πιλοτικά ελληνικών προϊόντων.

Παράλληλα, η κυρία Εφραίμογλου επισκέφθηκε την Έκθεση “In-Cosmetics Global 2024”, όπου συναντήθηκε με ελληνικές εταιρείες-μέλη του ΕΒΕΑ από τον κλάδο των καλλυντικών και συνομίλησε με τους εκπροσώπους τους για την υποστήριξη στην καινοτομία και τη δικτύωση που μπορεί να τους παρέχει το επιμελητήριο.

Την τρίτη μέρα τα μέλη της αποστολής επισκέφθηκαν τη δημοφιλέστερη γαλλική αγορά με διεθνή γκάμα προϊόντων, Rungis Marché International και πραγματοποίησαν συναντήσεις με χονδρέμπορους, διανομείς και εισαγωγείς.

 

 

Υπάρχουν οι δυνατότητες ενίσχυσης της παρουσίας των ελληνικών προϊόντων στη γαλλική αγορά

 

 

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, στην ομιλία της κατά την διάρκεια του επιχειρηματικού φόρουμ, σε σχέση με τα εξαιρετικά αποτελέσματα δήλωσε: «Η Γαλλία είναι ήδη από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας. Με ισχυρή επενδυτική παρουσία σε νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως οι κατασκευές, η ενέργεια, ο τουρισμός, η πράσινη ανάπτυξη. Με το συνολικό διμερές εμπόριο να ενισχύεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας τα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, με τις ελληνικές εξαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 11% σχεδόν την τελευταία πενταετία».

Σήμερα, σημείωσε η ίδια, υπάρχουν τα περιθώρια και οι δυνατότητες για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών προϊόντων στη γαλλική αγορά, μέσα από γόνιμες επιχειρηματικές συνεργασίες.

Επίσης τόνισε ότι: «Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια, με κύριο όχημα την εξωστρέφεια. Οι εξαγωγές σημείωσαν επιδόσεις ρεκόρ, τόσο το 2022 όσο και το 2023 – με την αξία τους να αγγίζει το 25% του ελληνικού ΑΕΠ. Ο κλάδος της διατροφής εξακολουθεί να είναι η αιχμή του δόρατος των ελληνικών εξαγωγών. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών δεν έπαψε να επενδύει και να καινοτομεί. Να αξιοποιεί τις μοναδικές πρώτες ύλες της ελληνικής γης και την παράδοση της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής.

Γι’ αυτό είναι σήμερα σε θέση να απαντά δυναμικά στην ανάγκη των καταναλωτών για προϊόντα ασφαλή, αυθεντικά, με υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία».

Η πρόεδρος υπογράμμισε πως: «απ την πλευρά μας, ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση, διευκολύνοντας την δικτύωση μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων» και αναφέρθηκε στις δράσεις τις οποίες πραγματοποιεί το επιμελητήριο για τη δικτύωση μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΕΒΕΑ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Παρισίων, στις επιχειρηματικές αποστολές και τα διμερή φόρουμ, καθώς και στις ενημερωτικές δράσεις και τις αξιόπιστες υπηρεσίες επιχειρηματικής πληροφόρησης που πραγματοποιεί το ΕΒΕΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ ‘Αγις Πιστιόλας δήλωσε: «Σκοπός της Πρωτοβουλίας είναι η αύξηση του εθνικού πλούτου της χώρας μέσα από την προβολή των καινοτόμων ελληνικών προϊόντων που φέρουν το σήμα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, στόχος που επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από την ενίσχυση των εξαγωγών. Καταφέραμε με την αποτελεσματική προετοιμασία μας για την επιχειρηματική αποστολή να ανοίξουμε εποικοδομητικές συζητήσεις τόσο με αντιπροσώπους – διανομείς σε όλη τη Γαλλική επικράτεια καθώς και με εκπροσώπους των μεγάλων αλυσίδων του Γαλλικού λιανεμπορίου.

Η παρουσία των Ελληνικών προϊόντων στο Γαλλικό μεγάλο λιανεμπόριο είναι ισχνή άρα η προσπάθεια τοποθέτησης ΕΛΛΑ-ΔΙΚΩΝ προϊόντων είναι στρατηγική, οπότε θα συνεχιστεί και δύναται να φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Είμαστε χαρούμενοι γιατί η πρώτη επιχειρηματική αποστολή που συνδιοργανώσαμε με το ΕΒΕΑ και με την υποστήριξη της Enterprise Greece στη δύσκολη αγορά της Γαλλίας στέφθηκε με επιτυχία».