Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Ενισχυμένα μεγέθη σε επίπεδο κύκλου εργασιών αναμένει η διοίκηση της Ικτίνος Ελλάς το 2024, με τα στελέχη της εισηγμένης να «βλέπουν» έσοδα περίπου 32 εκατ. ευρώ, δίχως να υπολογίζεται η ανάληψη τυχόν νέων έργων. Προς το παρόν αναμένεται η δημοσιοποίηση των οικονομικών μεγεθών του 2023, με τον τζίρο να εκτιμάται στα επίπεδα των 23,5 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους που είναι πάντα το πιο αδύναμο, η εταιρεία κατέγραψε αύξησή στον κύκλο εργασιών 10% σε σχέση με το Α τρίμηνο του 2023. Ασφαλείς προβλέψεις για το σύνολο της χρήσης θα μπορούν να δοθούν μετά το πέρας του πρώτου εξαμήνου, ωστόσο η διοίκηση εστιάζει στην ανάπτυξη των εργασιών της και την επιστροφή στην κερδοφορία, εφόσον εξομαλυνθούν οι εξωγενείς παράγοντες που ταλανίζουν την βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές.

Η Κίνα και οι άλλες αγορές

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες η κα Ιουλία Χαϊδά (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας) στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, η Ικτίνος έχει ισχυροποιήσει ιδιαίτερα τη θέση της ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες μαρμάρου στην Ελλάδα και παγκοσμίως, κατέχοντας μερίδιο αγοράς άνω του 15% μέσω ενός ιδιαίτερα αναπτυγμένου δικτύου πωλήσεων. Εξάγει σε περισσότερες από 90 χώρες το 95% της παραγωγής μας, με κυριότερο προορισμό την Κίνα η οποία καλύπτει πλέον το 35% του κύκλου εργασιών και ακολουθούν αγορές όπως η Αμερική , οι χώρες του Αραβικού κόλπου και της Άπω Ανατολής. Η αγορά των ΗΠΑ, το Dubai και η Σ. Αραβία αποτελούν κορυφαίους προορισμούς για την εταιρεία. Την περίοδο προ πανδημίας οι εξαγωγές της εταιρείας προς την Κίνα ανέρχονταν στο 60% του κύκλου εργασιών, αλλά λόγω των γνωστών θεμάτων που παρουσίασε η αγορά της Κίνας μετά την πανδημία στην οικοδομική της δραστηριότητα ,οι εξαγωγές μειώθηκαν. Η εταιρεία αντιστάθμισε τις απώλειες από την αγορά της Κίνας επιτυγχάνοντας τριπλασιασμό των εξαγωγών σε αγορές όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Κινήσεις έχουν γίνει και σε άλλες νέες αγορές σε χώρες στην Νότια Αμερική και στη ΝΑ Ασία. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία έχει αυξήσει αισθητά τις πωλήσεις ετοίμων προϊόντων μέσω ανάπτυξης του δικτύου πωλήσεων της αλλά και με την ανάληψη μεγάλων έργων του εξωτερικού (Αμερική – Η.Α.Ε.- Σ. Αραβία – Βιετνάμ ).

Τα 4 νέα λατομεία

Για την ενίσχυση της παραγωγής της ΙΚΤΙΝΟΣ, ήδη από τις αρχές του 2024 λειτουργούν τέσσερα νέα λατομεία και ειδικότερα,  στην περιοχή της Δράμας, λατομείο με λευκό δολομίτικο μάρμαρο από το οποίο προγραμματίζεται εξόρυξη 9.000 τόνων. Δεύτερο λατομείο στην περιοχή της Δράμας , με λευκό δολομιτικό μάρμαρο από το οποίο αναμένεται η εξόρυξη 5.000 τόνων. Επίσης στην  περιοχή της Λειβαδιάς, δύο λατομεία ένα με γκρι μάρμαρο από το οποίο προγραμματίζετε εξόρυξη 4.000 τόνων και με  μπεζ μάρμαρο για εξόρυξη 4.000 τόνων.

Η ζήτηση κυρίως για τα λευκά μάρμαρα είναι πολύ υψηλή και τα λευκά δολομιτικά μάρμαρα που εξορύσσονται από τα 2 νέα λατομεία της ΙΚΤΙΝΟΣ εκτιμάται ότι θα έχουν αυξημένη ζήτηση και ευρεία αποδοχή αφού πρόκειται για μάρμαρα εφάμιλλα ή και καλύτερα από το μάρμαρο που εξορύσσεται στο μεγάλο λατομείο του Βώλακα, που σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγή κατά 25% και καλύτερη ποιότητα έτσι ώστε να μπορεί η εταιρεία να εξυπηρετήσει την ζήτηση που είναι αυξημένη για το συγκεκριμένο μάρμαρο.

Σημειώνεται, ότι προχωρά και η διαδικασία επέκτασης του υφιστάμενου λατομείου που θα επιφέρει μια αύξηση παραγωγής της τάξης του 20%, μια υπόθεση που χρονίζει αλλά πιστεύουμε ότι θα λυθεί πολύ σύντομα. Να σημειωθεί ότι τα διάφορα χρωματιστά μάρμαρα, όπως τα γκρι και τα μπεζ αποτελούν εναλλακτικές προτάσεις σε διακοσμητικές επιλογές και τυγχάνουν υψηλής ζήτησης επίσης.

Μισός αιώνας ζωής, ποιες είναι οι προοπτικές

Η εταιρεία ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ ιδρύθηκε το 1974 από τον Ευάγγελο Χαϊδά και φέτος συμπληρώνει τα 50 χρόνια αδιάλειπτου λειτουργίας έχοντας επιτύχει να αποτελεί μια από τις πλέον εξαγωγικές βιομηχανίες της χώρας, εξάγοντας τα προϊόντα της στις μεγαλύτερες και πλέον απαιτητικές αγορές του πλανήτη. Πλέον, ανοίγει βηματισμό για νέες ισχυρές, αγορές όπως αυτή της Ινδίας, μεταξύ άλλων, εντατικοποιώντας την παρουσία της με μεγαλύτερη ποικιλία παραγόμενων προϊόντων, με επενδύσεις σε νέα λατομεία και νέες τεχνολογίες, αναδιάρθρωση του δανεισμού, εξοικονόμηση ενέργειας και ανθρωπίνων πόρων με στόχο την ανάπτυξή της μέσω βιώσιμης λειτουργίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Η ΙΚΤΙΝΟΣ αποτελεί μια καθετοποιημένη μονάδα με 10 λατομεία εκμετάλλευσης μαρμάρων στη Βόρεια Ελλάδα και 3 μονάδες κοπής και επεξεργασίας στην Αθήνα και τη Δράμα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η εξοικονόμηση ενέργειας και ανθρωπίνων πόρων αποτελεί βασική μέριμνα και επιτυγχάνεται με την εφαρμογή αποδοτικότερων διαδικασιών παραγωγής, τη χρήση πιο αποδοτικών τεχνολογιών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης με την εκμετάλλευση της νέας τεχνολογίας. Σε αυτό το πλαίσιο πρόσφατα  η ΙΚΤΙΝΟΣ εφάρμοσε μια νέα τεχνολογία, το INSPIRER, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αποτελεί ένα εξελιγμένο σύστημα επιτήρησης λατομείων μαρμάρου. Μέσω των αισθητήρων που είναι εγκατεστημένοι στα μηχανήματα, λαμβάνουμε πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, τη λειτουργία, τις ώρες λειτουργίας και την κατανάλωση καυσίμων. Αυτά τα δεδομένα αναλύονται για την παραγωγή στατιστικών και τη δημιουργία προβλέψεων σχετικά με την απόδοση και τη συντήρηση των μηχανημάτων. Συνολικά, το INSPIRER συνεισφέρει στη βελτίωση της απόδοσης , τη μείωση των κινδύνων και την αύξηση της ασφάλειας στον εργασιακό χώρο, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας.

Με την αύξηση των τιμών της ενέργειας η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως η αιολική ενέργεια αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων. Τα αιολικά πάρκα της Ικτίνος αποτελούν ένα παράδειγμα αυτής της προσέγγισης, καθώς προσφέρουν μια σταθερή και προβλέψιμη πηγή ενέργειας με μειωμένο κόστος συγκριτικά με τις παραδοσιακές πηγές.