Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κλείνει οριστικά ο κύκλος των ανασφάλιστων αυτοκινήτων με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας  και Οικονομικών μετά από επτά χρόνια προσπάθειας είναι έτοιμο να τα εντοπίζει χωρίς την ανάγκη ενός τυχαίου ελέγχου από την Ελληνική Αστυνομία.

Το σχέδιο στο στάδιο υλοποίησης θα εντοπίζει το ανασφάλιστο ΙΧ χωρίς να έχει δεχθεί αστυνομικό  έλεγχο με τον αρμόδιο αστυνομικό να ζητά από τον οδηγό να παρουσιάσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Η Ελληνική Αστυνομία σε ένα τυχαίο έλεγχο με τον αριθμό κυκλοφορίας ήταν σε θέση να πληροφορείται αν διαθέτει ασφάλεια όπως και την  ημερομηνία λήξης όπως και την περίπτωση που δεν το είχε .

Μέσα στο 2024 το ΥΠΕΘΟ θα είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσα ΙΧ δεν έχουν ασφάλεια σε σχέση με το σύνολο των ΙΧ που έχουν  άδεια κυκλοφορίας όπως και αν  έχουν καταβληθεί τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Μέσω μιας νέας πλατφόρμας η ΑΑΔΕ θα ελέγχει και θα εντοπίζει τα ανασφάλιστα οχήματα και θα επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, το αρχείο  κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων. Οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα ενημερώνονται για την παράβαση και θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο με τη μορφή παράβολου έως 250 ευρώ που θα πρέπει να εξοφλήσουν προκειμένου στη συνέχεια να ασφαλίσουν στη το όχημά τους. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις όπως αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε διασταύρωση για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, τον Ιούνιο του 2017, μετά την οποία, οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα.

Την πενταετία 2018-2022 η τροχαία «έριξε» πρόστιμα  πάνω από 21,6 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 100.000 ιδιοκτήτες οχημάτων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος