Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Στασινός, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στα Χανιά
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Στασινός, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στα Χανιά

Την εφαρμογή της επιτυχημένης συνταγής του Ελεγκτή Δόμησης όταν οι υπηρεσίες του Δημοσίου δεν μπορούν, πλέον, να υλοποιούν όσα πρέπει, πρότεινε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργος Στασινός, σε δηλώσεις του από τα Χανιά όπου βρέθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια ΤΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Στασινός ανέφερε ότι «υπάρχουν πάρα πολλά ανοιχτά μέτωπα και ό,τι πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 50 χρόνια προσπαθούμε να το κλείσουμε και σε αυτό βοηθάει ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός» ωστόσο όπως πρόσθεσε «ευθύνες υπάρχουν σε όλους».

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να λειτουργούν πιο γρήγορα θεσμοί όπως ο Ελεγκτής Δόμησης, δηλαδή για ό,τι δεν μπορούν, πλέον, να υλοποιούν οι υπηρεσίες του Δημοσίου, πρέπει να δημιουργούνται Μητρώα Μηχανικών ώστε να υπάρχουν περισσότεροι εργαζόμενοι για να μπορέσουν να τα υλοποιήσουν» πρότεινε ο κ. Στασινός και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο δρόμος. Θεωρώ ότι αν ακολουθήσουμε πετυχημένες συνταγές όπως αυτή θα πετύχουμε πιο γρήγορα αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Στασινός, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στα Χανιά

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στάθηκε για άλλη μία φορά στο ζήτημα του χρόνου επισημαίνοντας ότι «είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην εποχή μας» και πρόσθεσε: «αυτός που πρέπει να ανταγωνιστούμε είναι ο χρόνος, επομένως τα πράγματα πρέπει να γίνουν γρήγορα και σωστά».

Ο κ. Στασινός στις δηλώσεις του υπογράμμισε την συμβολή του ΤΕΕ στην εικόνα της Ελλάδας μέσα από τα 100 χρόνια παρουσίας και δράσης, ενώ αναφέρθηκε και στη νέα περίοδο του Επιμελητηρίου των Μηχανικών.

«Το ΤΕΕ κάνει σημαντικά έργα όπως ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης που θα περιλαμβάνει το σύνολο των γεωχωρικών δεδομένων για οποιαδήποτε αδειοδότηση, ψηφιοποιούμε όλα τα αρχεία των Πολεοδομιών, δημιουργούμε το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, συμβάλλουμε καθοριστικά για να γίνει πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα με περισσότερες από 200 μελέτες που καλύπτουν περίπου το 80%» ανέφερε ενδεικτικά.

Μάλιστα, όπως σχολίασε «είμαστε σε μία περίοδο που ό,τι δεν γινόταν τα τελευταία 50 χρόνια προσπαθούμε να το κάνουμε μέσα σε 3-4 χρόνια» και έστειλε μήνυμα ότι «τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα», όπως λέει και ο λαός, «τα επόμενα 100 χρόνια θα κάνουμε πιο γρήγορα πιο σημαντικά πράγματα. Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθούμε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ απαντώντας σε ερώτηση για την ψηφιοποίηση και τον ρόλο των Μηχανικών και της Δημόσιας Διοίκησης σημείωσε ότι «οι Μηχανικοί είναι έτοιμοι και μάλιστα είναι πρωταγωνιστές σε αυτό το κομμάτι, το γνωρίζουν καλά και έχουν επαφή με την τεχνολογία και μπορούν να προσεγγίσουν όλα τα ζητήματα νέων τεχνολογιών. Η Δημόσια Διοίκηση μπορεί να δυσκολεύεται περισσότερο αλλά εδώ είμαστε κι εμείς να συμβάλλουμε σε εκπαίδευση και όπου απαιτείται».

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Στασινός, στα Χανιά

ΤΕΕ Roadshow

Σημειώνεται ότι, με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε», ξεκίνησε από την Κρήτη, το ΤΕΕ Roadshow. Πρόκειται για μια άρτια οργανωμένη κινητή πλατφόρμα για τη διεξαγωγή εορταστικών δράσεων, η οποία θα επισκεφτεί πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Μέσα από διαδραστικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και άλλες εκπλήξεις, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την πλούσια ιστορία του ΤΕΕ αλλά και το σημαντικό έργο που προσφέρει στον τόπο, φέρνοντας το ΤΕΕ, τα Περιφερειακά Τμήματά του και τις Νομαρχιακές Επιτροπές πιο κοντά στο ευρύ κοινό αλλά και στα μέλη του ανά την Ελλάδα, με μια πολυποίκιλη δράση ενημέρωσης. Το ΤΕΕ Roadshow συνεχίζει το «ταξίδι» του την επόμενη εβδομάδα στην ηπειρωτική Ελλάδα.