Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ
Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ
Πηγή Εικόνας: Γραφείο Τύπου ΤΕΕ

Την επέκταση του επιτυχημένου μοντέλου των Ελεγκτών Δόμησης σε όλο το φάσμα των περιβαλλοντικών έργων και αδειοδοτήσεων πρότεινε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός σε στρογγυλό τραπέζι που παραβρέθηκε με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τονίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αναποτελεσματικότητες του Δημοσίου στον νευραλγικών τομέα του Περιβάλλοντος, προκειμένου να γίνουν γρήγορα τα έργα και να μην χαθούν σημαντικοί πόροι.

«Έχουμε βρει το απόλυτο μοντέλο και συζητάμε πώς θα πάμε 100 χρόνια πίσω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός καθώς στη ροή της συζήτησης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι «είναι τόσο πολλά τα αυθαίρετα μέσα στο δάσος που το κράτος δεν έχει τολμήσει να τα μετρήσει».

Μιλώντας στο συνέδριο «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια Μετά», το οποίο συνδιοργανώνουν η «Καθημερινή», το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics , ο κ. Στασινός επέμεινε στην ανάγκη για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έχουμε γεμίσει ιδέες και έχουμε έλλειψη ανθρώπων που θα φέρουν το αποτέλεσμα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η έλλειψη σχεδιασμού ή η έλλειψη ιδεών, είναι η ανικανότητα να εφαρμόσουμε αυτά που θέλουμε».

Πρόσφατα, όπως σημείωσε, το μοντέλο των Ελεγκτών Δόμησης εφαρμόστηκε και με νέο μητρώο, με απρόσωπη – ηλεκτρονική επιλογή, μηχανικών για την σύνδεση των έργων ΑΠΕ στο δίκτυο, κίνηση που συντέλεσε στη σημαντική μείωση της αναμονής.

Συνεχίζοντας, στο ζήτημα των αυθαιρέτων, της εκτός σχεδίου δόμησης και των έργων σε περιοχές Natura, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας στα επόμενα τρία χρόνια να πάρουμε αποφάσεις για τα επόμενα 30», ενώ για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές Natura, εξήγησε ότι αυτές ολοκληρώνονται και θα μετατραπούν σε Προεδρικά Διατάγματα.

Παρεμβαίνοντας και στο ζήτημα των απορριμμάτων, ο κ. Στασινός σχολίασε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης συνδέεται με τις καθυστερήσεις και τη μεγάλη έλλειψη ανθρώπων «που να είναι πρακτικοί και να φέρουν το αποτέλεσμα».

Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στο περιβάλλον ως βασικό στοιχείο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Μιλώντας και ο ίδιος για ζητήματα σχεδιασμού εκτίμησε ότι «το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική πολιτεία δεν αντέχει τον σχεδιασμό και τους κανόνες, γιατί δεν αντέχει το κράτος δικαίου και την ισοτιμία και τη διαφάνεια. Αυτό ισχύει και στο περιβάλλον και αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος».

Από την πλευρά του ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα των περιοχών Natura κάνοντας λόγο δυνητικά «εκπληκτικές περιοχές ισόρροπης, βιώσιμης ανάπτυξης». Σύμφωνα με μελέτη της διαΝΕΟσις, την οποία επικαλέστηκε, οι περιοχές Natura μπορούν να δίνουν έσοδα 2 δισ. τον χρόνο και να απασχολούν 9.500 ανθρώπους. «Έχουμε μια διπλή “προίκα”: το περιβάλλον και τους αρχαιολογικούς χώρους, που μπορούν να αποτελέσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας». Ερωτηθείς γιατί η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τις Προστατευόμενες Περιοχές έχει μείνει πίσω ο κ. Μανιάτης μίλησε για «είναι η δειλία του πολιτικού συστήματος και η μη στήριξη τέτοιου είδους παρεμβάσεων από ευρεία στρώματα της κοινωνίας».

 

[ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ]